Nu sunt fanboy-ul vreunei mărci. Nu am fost vreodată și vreau să cred despre mine că nici nu voi fi prea curând. Cu toate astea, trebuie să dau cezarului ce e al cezarului – perifericele Logitech mi-au acaparat de vreun an viața! Tastatura mecanică pe care o folosesc cu deosebită plăcere este un G613, iar mouse-ul „principal” pe care îl folosesc la PC este un G502. Ambele achiziționate acum aproximativ un an și ceva și despre care o să îmi scriu opiniile în articole separate. Sunt foarte mulțumit de ele, dar veți afla în postările viitoare de ce.
Pe ăsta micu’ (M590) îl am de relativ puțin timp, undeva la două luni. Mi-am promis că voi încerca să nu fac review-uri la produse pe care nu le-am testat suficient, dar cred că fiind vorba de un mouse wireless și având în vedere că îl folosesc zi de zi, pot să exprim o opinie cât decât bine documentată.
De ce l-am cumpărat?
Folosesc foarte mult laptopul. De când a început pandemia, lucrez destul de mult de acasă la fel ca soția mea, și nu întotdeauna am avut spațiu suficient. În apartamentul în care locuiam înainte ea folosea biroul, iar eu îmi făceam loc pe unde prindeam, ba la masa din bucătărie, ba pe canapea, pentru că sunt un gentleman… Cu laptopul pe masă sau în brațe încercam să îmi fac treaba cu mouse-ul meu wireless de atunci, un M555b, tot de la Logitech care cred că avea vreo 8-9 anișori (nu e rău pentru un mouse, nu?). Despre el nu o să scriu un articol separat fiindcă e prea vechi și sunt destul de sigur că nu se mai face, dar pe scurt un mouse bluetooth bunicel, compact, dar al cărui senzor destul de învechit nu făcea față prea bine pe anumite tipuri de suprafețe (o masă poate prea lucioasă, textilul de pe canapea).
În plus, pe lângă laptopul de muncă îl folosesc destul de mult și pe cel personal, iar trackpad-urile le urăsc de când mă știu. Nu există nici unul (nici măcar ăsta de la MacBook-ul Air de pe care scriu acum și care este de calitate foarte bună) care să poată înlocui un mouse adevărat. Deci aveam nevoie de un mouse destul de compact dar nu foarte mic pentru că am mâini mari, pe care să îl folosesc pe laptop-urile pe care le butonez zi de zi. Am căutat în lung și în lat și ochii mi-au căzut la un moment dat pe simpaticul mouse al elvețienilor de la Logitech. Un mouse gri, simplu, cu butoane de back și forward (funcție pe care nu mă pot obișnui nicicum să o folosesc pentru că uit de ea) și cu încă un buton misterios pe lângă cele standard, sub care se găsesc două leduri micuțe marcate cu cifrele „1” și „2”.
Și aici ajungem la partea cea mai mișto de la acest mouse și cea care m-a convins să îl cumpăr – mouse-ul dispune de dublă conectivitate ce poate fi schimbată instant la o apăsare de buton: bluetooth plus conexiune wireless de 2,4 GHz prin intermediul dongle-ului. Asta înseamnă că poți să ai acest mouse conectat la 2 computere deodată, sau la 2 laptopuri, sau la computer și tabletă, sau în orice altă configurație vrei tu, simultan. Tot ce trebuie să faci ca să sari de la una la alta este să apeși un butonel. Adio dongle mutat de la un laptop la altul! Mouse-ul ăsta m-a scăpat de chestia asta care îmi era destul de neplăcută.
Cum se comportă?
Măi, foarte foarte bine! În primul rând e clar că senzorul optic de 1000 dpi este suficient de precis pentru ce am eu nevoie în aplicația asta – nu îl folosesc pentru gaming și funcționează ok pe un birou lucios, fără prea multe rugozități, ca și pe materialul textil al canapelei. O îmbunătățire substanțială la capitolul ăsta față de bătrânul M555b. Apoi se simte foarte bine în mână – deși compact și deși am mâini de uriaș, îl simt comod în palmă datorită formei ergonomice și a materialelor plăcute la atingere – un plastic fin deasupra și o „centură” cauciucată de jur împrejur ce oferă un control mai bun mai ales atunci când trebuie să ridic mouse-ul de pe suprafața pe care lucrez.
Un punct forte al mouse-ului pe care nu l-am avut inițial în vedere dar care acum mă încântă din ce în ce mai mult este silențiozitatea. Logitech chiar îl numește „silent mouse” pentru că atunci când dai click face un zgomot discret de frecvență destul de joasă în locul celui de microcontact cu care suntem cu toții obișnuiți de la mouse-urile standard. Rotița de scroll este de asemenea silențioasă având niște incremente foarte fine și se simte foarte plăcut. Nu partea de silent este însă cea care mă încântă pe mine, ci faptul că aceste contacte silențioase oferă un feedback calm și plăcut la apăsare, aproape relaxant, dacă vrei.
Logitech se mai laudă și cu faptul ca cu aceeași o singură baterie AAA poți folosi mouse-ul timp de 2 ani! Acuma nu pot să zic că mă interesează prea tare dacă chiar ține 2 ani sau nu, dar cert e că și un an dacă ține este mai mult decât ok.
Ce mai știe să facă?
Păi pentru mine trucul cel mai important este ăsta, că merge legat la 2 computere simultan și nu trebuie să tot muți minusculul receptor Unified dintr-un computer în altul, dar Logitech promite și alte chestii.
De exemplu cu Logitec FLOW poți transfera fișiere de pe un calculator pe altul aproape ca și cum le-ai muta între două foldere pe același computer. O opțiune interesantă dar de care majoritatea oamenilor nu au nevoie. De chestia asta beneficiezi dacă instalezi aplicația Logitech Options, care îți permite să dai și alte funcții celor două butoane laterale configurate inițial ca butoane de back și forward pentru browsing pe internet. Ai multe opțiuni mai interesante, dacă back și forward nu sunt pe gustul tău. De exemplu eu le-am configurat pentru a putea modifica luminozitatea ecranului, dar oferă și alte funcții. Din păcate e genul ăla de aplicație „băgăcioasă” cum nu prea îmi plac mie, care înainte de orice îți cere să împarți date despre utilizare cu compania mamă. Bineînțeles poți refuza, eu am făcut-o și o voi face mereu la genul ăsta de aplicații pentru că sunt de părere că nu îmi aduc niciun beneficiu.
O ultimă chestie care te-ar putea interesa este că prin tehnologia Unified poți folosi mai multe periferice (mouse, tastatură) cu același receptor (dongle), economisind spațiu în și așa uneori puținele porturi USB mai ales dacă vorbim de laptop-uri.
Rezumat
Per total sunt foarte mulțumit de șoricel și nu regret cei 175 de lei cu care l-am achiziționat de la eMag (link afiliat – prețul poate varia față de cel din data publicării articolului). Știu, pare un preț mare pentru un mouse, dar având în vedere setul de funcții pe care îl oferă și experiența anterioară cu „bunicul” acestui M590, mă aștept ca minim 5 ani de acum încolo să nu am nevoie de înlocuitor, iar asta e o chestie care contează pentru mine pentru că nu îmi place să fac mai mult gunoi electronic (e-waste) decât e cazul.
Așa că dacă ai nevoie de un mouse ușor, bine lucrat, silențios și care se poate conecta simultan la 2 computere, nu ezita să faci o încercare cu Logitech M590 Silent Mouse. Probabil vei fi la fel de plăcut surprins ca mine.
Un răspuns la “Logitech M590 – mouse-ul perfect?”
[…] Vlad: review mouse Logitech M590 – Manu: review joc PC Black […]