Categorii
Practic

Lumea în care ai nevoie de abonament la orice nu e o lume OK

Ne îndreptăm cu pași mărunți, dar siguri, către o lume nu tocmai faină: una în care suntem legați contractual de toți și toate și asta nu este deloc OK. Dacă la servicii de genul cablu TV, internet, Netflix etc. este cumva normal să plătești lună de lună fiind vorba de un serviciu nu de un produs, la chestii de genul chiloți, săpun, software de tot felul nu mai este la fel de în regulă.

Până și Amazon Prime este o chestie inutilă. Am avut și am renunțat la el când mi-am dat seama că pot beneficia de livrare rapidă (fără glumă uneori chiar MAI rapidă) cumpărând de peste 30 de euro la fiecare comandă ceea ce e relativ banal când te aprovizionezi pentru o lună de exemplu.

Companiile care fac asta au doar de câștigat, pentru că le dă o mai mare predictibilitate în privința vânzărilor și îi ajută să profileze mai bine clientela. Sunt sigur că Adobe de exemplu poate oricând să justifice faptul că suitele lor de programe de editare foto-audio-video mai pot fi obținute doar cu abonament acum, dar e clar că lor le aduce doar avantaje iar tu, care până de curând puteai să dai banii o dată pe Photoshop și să îl ai pe veci, acum vei fi legat de încă un abonament nu neapărat mai avantajos.

Ca să nu fiu tot Gică Contra, voi recunoaște că pentru cineva care nu beneficiază de un buget de început generos poate fi în anumite cazuri mai avantajos să plătești lună de lună mai puțin decât să plătești o sumă mare deodată dar astea-s mai degrabă excepții de la regulă în experiența mea.

Pentru noi ca eventuali cumpărători avantajele sunt aproape zero. Reducerile pe care le afișează anumite site-uri la cumpărarea prin abonament lunar sunt de fapt inexistente, sau se plătesc prin alte mijloace ascunse (inclusiv faptul că devii sclavul – a se citi clientul – lor lună de lună).

Așa că indiferent care sunt produsele tale preferate, dacă ai opțiunea de a le cumpăra normal sau pe bază de abonament, evită să te abonezi. Viitorul în care trebuie să fii abonat și la gumă de mestecat nu este un viitor bun.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.