Categorii
Recenzii Tehnologie

Comenzile tactile de pe VW Golf VIII sunt o modă care trebuie să dispară!

Probabil chestia asta care mă fascinează și mă pasionează mai mult decât orice este automobilul. De când mă știu mi-a plăcut să mă uit la vecinii care mai șurubăreau câte ceva la Dacia 1300 sau Oltcit. Mi-am dorit să înțeleg ce se întâmplă sub capota aia grea de tablă și de ce. Toate sunetele și mirosurile specifice unei mașini erau foarte atrăgătoare. Câțiva ani mai târziu computerul mi-a deschis accesul la informație destul de variată și de completă despre automobil și l-am înțeles mai bine. Cu timpul pasiunea a devenit obsesie, dar nu am avut niciodată mașini tari, puternice, cu atât mai puțin noi pentru că situația materială pur și simplu nu a permis-o vreme îndelungată. În ultimii ani situația s-a schimbat puțin și am avut ocazia din ce în ce mai des să conduc mașini noi sau aproape noi și să mă bucur de toate inovațiile din domeniu apărute în ultimii 5 ani, unele dintre ele de domeniul science-fiction pentru Vlad cel de acum 20 de ani. Dar problema cu SF-ul este că din păcate nu aduce numai și numai chestii bune, cel puțin din punctul meu de vedere. O să vă explic în cele ce urmează de ce.

Mașina pe care o conduc aproape zilnic de câteva luni este un VW Golf 2020 generația a opta. Este plină de cele mai noi tehnologii pe care le poate oferi VW pe acest segment de preț (care nu mai e de mult unul ieftin, de altfel, prețul de listă al acestui model cu dotarile respective apropiindu-se îngrijorător de mult de 40.000 euro). Motorul de 2 litri diesel (da, diesel-ul încă se face și este mai rafinat decât orice alt diesel pe care l-am condus vreodată și mai economic decât absolut orice am condus vreodată) este cuplat la o cutie de viteze DSG cu 7 trepte care schimbă făra smuceli și extrem de rapid, mai rapid cu siguranță decât aș face-o cu o cutie manuală. Dar ăstea-s chestii despre care puteți citi în orice revistă sau blog auto. Ce vreau eu să detaliez aici este sistemul de infotainment.

Albul este o culoare preferată de firmele de închirieri pentru că este ușor de revândut. În general după maxim 2 ani.

Hatchback-ul celor de la VW vine cu ceea ce în grup se numește „virtual cockpit”, adică un display LCD în locul tradiționalelor ceasuri de bord, ce poate afișa în diferite moduri informații variate despre funcțiile mașinii, de la temperaturi la datele despre consum și economie și până la informații despre melodia care se aude din telefonul conectat prin Apple Car Play sau Android Auto și chiar harta sistemului de navigație. Informațiile sunt prezentate destul de citeț, cu un font relativ ușor de citit când îți arunci privirea în timpul șofatului dar care ar putea fi poate o idee mai mare. La dreapta acestui afișaj stă un ecran central tactil multifuncțional de circa 8 inch diagonală cu o rezoluție foarte bună față de cel din Seat-ul meu cu doar un an mai vechi dar care folosește tehnologia disponibilă grupului prin 2016. Navigarea prin meniul acestuia este destul de facilă datorită icoanelor de dimensiuni mari DAR (și ăsta e un dar uriaș) doar atunci când stai pe loc! În primul rând pentru că producătorul nu recomandă să faci chestii care îți distrag atenția de la condus în timpul mersului, și în al doilea rând pentru că toate icoanele arată la fel. Adica fundalul este identic, diferă evident desenul de pe ele, dar clar necesită mai multă atenție pentru a selecta funcția corectă decât alte sisteme similare pe care le-am „butonat” în trecut.

Nu tocmai imaginea pe care mi-o făceam acum 10 ani despre mașina viitorului… Setările se încarcă uneori nepermis de greu.

Majoritatea setărilor sunt ascunse în spatele unor meniuri „futuriste” cu multe pictograme colorate menite să placă ochiului dar care nu prea mai au legătură cu ergonomia în utilizare. Consola centrală are doar 3 butoane, care de fapt sunt niste suprafețe tactile ce te duc în unul din 3 meniuri principale: climă, setările mașinii și sisteme de siguranță. Între ecranul central și aceste 3 suprafețe tactile se găsște un alt set de comenzi tot tactile dar care nu sunt nici măcar iluminate (!!!) și anume cele pentru controlul temperaturii ambientale și ale volumului. Mult succes cu astea, pentru că sunt practic invizibile și complet inutilizabile.

Ecranul central împreună cu spartanele comenzi pentru temperatură și volum, neiluminate și aproape inutile.

Pentru că cea mai mare problemă cu această mașină și cu multe ca ea este fix lipsa butoanelor clasice, cu contacte, cu forme reliefate și care acționează direct o funcție sau alta fără să te poarte prin meniuri stufoase. Spune-mi demodat dar din punctul meu de vedere în domeniul ăsta nu este locul pentru comenzi greu de utilizat ba chiar periculoase în timpul mersului. Când mă sui in Seatul Ateca pe care îl oarecum dețin dar nu prea (leasing), mai ales acum iarna, apăs în succesiune rapidă 4 butoane: pornire motor, dezaburire lunetă și parbriz (pe ăstea 2 pot să le apăs simultan, vezi în poză) și eventual dacă e nevoie cel de încălzire a scaunului. Chestiile astea se întâmplă instinctiv și aproape instant pentru că comanda pleacă direct la computerul responsabil cu climatizarea fără să treacă prin sisteme de operare și alte circuite inutile. La Golf chestia asta se poate lungi la peste 20 de secunde, în funcție de cât de responsiv este OS-ul în respectiva dimineață și chestia asta este frustrantă.

Butoanele fizice sunt de preferat. Activarea decurge instant cu o singură apăsare hotărâtă.

Ai zice că e facută de dragul progresului sau pentru că „așa e modern”, un argument complet imbecil când vorbim de modă vs. ergonomie. De fapt argumentul este mult mai simplu: butoanele costă bani, iar suprafețele tactile, mai ales în ziua de azi, costă mai puțin bani comparativ. Ca regulă generală cu cât o piesă are mai multe componente, dintre care unele se află în mișcare, cu atât mai scump sunt de produs, iar butoanele sunt exemplul clasic. Mai mult decât atât, în industria auto caietele de sarcini specifică în cel mai mic detaliu până și care ar trebui să fie senzația pe care o simți tu ca utilizator atunci când apeși acel buton – forța de apăsare nu trebuie să fie nici prea mică, nici prea mare, iar sunetul și atingerea trebuie să denote calitate! Ghici ce? La suprafețele tactile nu se mai aplică aceste reguli, pentru că nu simți absolut nimic când le apeși (mai ales că de multe ori vei apăsa pe lângă dacă de exemplu ai nevoie să pornești aerul condiționat pe un drum destul de hârtopit).

Atât primești pe consola centrală – trei suprafețe tactile ce te duc în meniurile contextuale de pe ecranul principal. Butonul de avarie rămâne obligatoriu buton fizic.

Fără să o lungesc prea tare, VW Golf VIII este o mașină mișto cu toate problemele unei mașini 2021 –  se vrea high tech dar eșuează în ceea ce își propune, iar folosirea tehnologiei touch este mai mult o povară decât un progres. Dacă vrei să îl cumperi îți sugerez să faci o probă cu comenzile astea și să te asiguri că ești confortabil cu ele. Altfel, s-ar putea să te frustreze. Singurele butoane fizice din mașina asta sunt cele de pe volan, cel de pornire și cel al frânei de parcare. Atât.

Singurul loc de pe mașină cu butoane fizice, în afara celui de avarie. Până și plafoniera este 100% touch.

Chiar dacă Golf 9 va exista cel mai probabil cu motoare cu combustie internă, este foarte posibil ca Golf 10 să nu mai existe, deoarece ID.3 este deja pe piață și face furori iar VW promite că nu mai investește în motoare cu combustie internă.

Din nou suprafețe tactile… Luminile sunt aproape imposibil de nimerit, se presupune că le vei folosi pe automat în majoritatea timpului. Cele pentru dezghețare au fost mutate din motive care mă depășesc pe stânga volanului. Toate mașinile pe care le-am condus în ultimii 14 ani le aveau pe centru.

Un răspuns la “Comenzile tactile de pe VW Golf VIII sunt o modă care trebuie să dispară!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.