Să mai întreb de ce nu avem așa ceva și la noi? În data de 11 iunie 2011 National Museum of Emerging Science and Innovation din Tokyo a prezentat lumii primul monitor sferic OLED de dimensiuni mari, creat de către Mitsubishi Electric. Ecranul sferic se numește “Geo-Cosmos” și este format din 10 362 panouri OLED prinse de o sferă de aluminiu montată la 18 metri înălțime.
Întregul monitor are peste 10 milioane de pixeli și poate afișa diferite imagini în funcție de comenzile care se dau de la pupitrele touch-screen (ce SF sună, îmi aduc aminte de romanele copilăriei 😀 ), de lângă balustrade. Sfera afișează imagini colectate de sateliți, imagini care sunt actualizate o dată pe zi. Poți vedea Pământul de la înălțime, evoluția temperaturilor sau cum s-a propagat un tsnumani dinspre Asia spre restul lumii.
Pot spune că nici că se putea un lucru mai frumos pentru celebrarea celor zece ani de existență a muzeului japonez. Bravo lor. Atât timp cât există ceva nou făcut mereu pe Pământ pot spune că este chiar bine. Chiar dacă la noi suntem pe butuci cu cercetările, măcar avem exemple de urmat.
Acum abia aștept să văd când apar variantele mici ale acestui glod OLED. Cât de interesant ar fi un Glob numai pentru tine acasă, dar unul cu care să poți interacționa? Eu zic că este posibil așa ceva. Mai trebuie să așteptăm puțin. Admiră în filmul de mai jos o nouă frumusețe a tehnologiei. Via [Popsci].