Din vremuri imemoriale omul și-a pus întrebarea: ce este dincolo de nori? Ce-i drept, până de curând erau numai zei și magi după norii aceia. Odată cu cuceririle științei toți au fost aruncați în cărțile de mitologie și omul s-a hotărât să caute cu tot dinadinsul ce se află dincolo de „ultima frontieră”.
Aici intră în joc cea mai respectabilă instituție care se ocupă de studierea semnalelor care vin din spațiu : SETI. SETI este prescurtarea de la Search for Extraterrestrial Intelligence, adică pe românește „căutarea inteligenței extraterestre”. Ideea de bază, așa cum este enunțată de către cei de la SETI, este studierea tiparelor prezente în semnalele electromagnetice care vin de dincolo de Terra.
Cu ce scop? Acela de a detecta semnale care ar putea fi artificial produse și care nu ar proveni de la echipamentele de la sol sau de la sateliții artificiali ai Pământului. Diferențierea între un semnal natural și unul artificial a presupus multă muncă din partea celor de la SETI. După ce au determinat ce semnale au trebuit scoase din lista celor neconcludente, excluzând inclusiv radiațiile emise de instrumentele cu care lucrează oamenii de știință de acolo, s-au pus pe așteptat. Și ce-i drept nu au găsit încă nimic suspect.
Efortul lor însă este lăudabil datorită faptului că, prin divizia lor de cercetare, elaborează noi algoritmi de procesare a semnalelor și ajută la cartografierea Universului prin detecția de semnale de la antenele lor.
Institutul a fost finanțat încă de la început, din 1994, din fonduri private, abia prin 2001 și 2005 primind ajutor substanțial de la Paul Allen (cofondator Microsoft) și NASA. Încă funcționează în mare parte din donații.
În cadrul acestui mare program de cercetare mai sunt implicate și alte proiecte. Unul dintre ele este SETI@home, înființat de către David Gedye, cu sprijinul University of California, Berkeley. SETI@home folosește calculatoarele a mii de participanți pentru a procesa digital datele de la detectoarele radar. Toate aceste calculatoare, conectate prin internet, funcționează ca un supercalculator virtual, fiecare în parte primind un pachet de date de interpretat, rezultatul fiind apoi trimis la centru.
Este o încercare îndrăzneață și sunt deja câteva mii de oameni care participă voluntar în acest proiect, punându-și la dispoziție calculatorul atunci când nu au nimic important de făcut. Sunt membru și susținător al acestui proiect și consider că fiecare dintre noi trebuie să dea o mână de ajutor, așa cum poate, în domeniul care îi place. Cine este dornic să participe în acest program este invitat sa downloadeze Boinc , aplicația care va face efectiv prelucrarea datelor. Instalarea este ușoară și există opțiunea de a intra într-un grup și de a seta cât din puterea de procesare a calculatorului să fie folosită în timpul funcționării. Ba, mai mult vă alegeți și cu un screen-saver de toată frumusețea, pe care îl puteți activa atunci când vin prieteni în vizită. Sigur vor pune niște întrebări.
Sperăm că vor găsi ceea ce caută. Nu știm totuși cum vom reacționa la auzul unor asemenea vești. În orice caz, vom fi mândri că am participat la ceva măreț. Și în mod sigur nu suntem singuri.
Linkuri utile:
http://en.wikipedia.org/wiki/SETI
http://www.seti.org/Page.aspx?pid=1366
http://setiathome.berkeley.edu/