Bine că sunt abonat la Rumania Military că altfel treceam peste ziua de ieri ca gâsca prin baltă. Ieri s-au sărbătorit 51 de ani de când Iuri Gagarin (avea 27 de ani pe atunci) a făcut istorie gravitând în jurul Pământului în capsula Vostok 1.
A fost pe orbită pentru o oră și 48 de minute, dar a fost ținut minte pentru totdeauna în istoria omenirii. Poate nu suntem mari fani ai rușilor, dar ce e al lor e al lor. Anul trecut astronauții de pe ISS au purtat tricouri cu imaginea lui Gagarin pe ele și s-a făcut un documentar numit First Orbit.
First Orbit este un documentar făcut în colaborare cu ESA și echipele 26 / 27 ale Statiei Spatiale Internaționale. Urmând cât se poate de aproape același traseu ca al lui Gagarin în urmă cu 50 de ani astronautul Paolo Nespoli și creatorul de filme documentare Christopher Riley au filmat acest traseu uitându-se prin cupola stației.
Ce a ieșit poți vedea mai jos. Filmul cuprinde discuțiile înregistrate acum 50 de ani, imaginile văzute de Gagarin de-a lungul traseului și coloana sonoră a lui Philip Sheppard, Sound Clouds. Enjoy spaceman!
8 răspunsuri la “12 Aprilie 1961 – Iuri Gagarin călca pe nori”
Macar realizarea lui Iuri Gagarin este indiscutabila in istorie spre deosebire de asa zisa prima aselenizare a lui Neil Armstrong.
Am vazut First Orbit azi dimineata si este chiar incredibil ! O parte din istorie pusa la un loc.
Este probabil una dintre singurele situatii in care certurile intre natiuni nu isi au rostul 😀 Filmul e tare!
De ce asa zisa aselenizare? Cate s-au mai realizat si dupa aceasta data, s-a uitat programul Apollo??
Nu cred ca a uitat nimeni aselenizarile americanilor. Programul Apollo a dus multi astronauti pe Luna.
Sincer am uitat din pacate de aceasta zi… dar macar bine ca mi-am reamintit cu ajutorul tau. Am vazut si eu documentarul, si sunt niste imagini foarte tari, mai ales rasarirea soarelui…
Mi-a placut partea cu curucubeul cand a intrat in zona intunecata a planetei. Un pic din ce a trait Gagarin putem experimenta si noi cu documentarul asta 😀
Multumesc pentru film si mai ales pentru ca ne-ai reamintit de Gagarin.
Cu placere 😀