Ochelarii au o istorie destul de lungă, cu primele tipuri construite în vremurile antice. Prin vremea lui Gutenberg, în secolul al XV – lea, pentru citit se foloseau semisfere din sticlă. Cei care aveau acces la cărți, respectiv reprezentanții Bisericii, se foloseau de acele semifere pentru a mări textul dintr-o porțiune limitată din pagină.
După ce Gutenberg a adus în atenția publicului presa de tipărit ea a ajuns un succes enorm în 1450. După adoptarea presei de tipărit pentru multiplicarea cărților tot mai mulți oameni au avut acces la cărți. Accesul tot mai liber la cărți a însemnat faptul că tot mai mulți oameni aveau nevoie de ochelari, dat fiind că acele cărți erau scrise cu litere mici.
Nu mult după revoluția informațională datorată presei lui Gutenberg a avut loc revoluția ochelarilor, demonstrând că invențiile dintr-un anumit domeniu pot influența decisiv invențiile din alte domenii.
De fapt, presa de tipărit a lui Gutenberg a fost creată după modelul preselor de vin folosite la vremea respectivă. Cine ar fi crezut că nevoia de vin va duce la o revoluție a cărților?