Cristian Român, senior editor la Revista Știință și tehnică, autorul cărții de popularizare a științei Ultima aventură: Universul (2007) și realizatorul emisiunii Mașina Timpului de la Radio Lynx TV l-a invitat pe cercetătorul Alexandru Becheru, de la Universitatea din Craiova, să ne vorbească despre inteligența artificială.
Din filmul de mai sus aflăm că există Asociația Română pentru Inteligență Artificială – ARIA. ARIA organizează, anual, un concurs pentru cea mai bună teză ARIA în care doctoranzii din acest domeniu se duelează pentru faimă și un premiu de 1000 de euro.
Inteligența artificială nu înseamnă crearea unui software care să „gândească” asemeni unui om, ci și unul care folosește algoritmi insirați din natură. IA poate evita accidente în trafic, însă mai este foarte mult de lucru.
Chiar dacă software-ul de azi poate lua decizii complexe, nu avem de-a face, încă, cu inteligență artificală sau mașini cu conștiință de sine.
La partea de hardware se folosesc rețele neuronale și diferite experimente simulează conexiuni de câte 10 000 de neuroni. IA depinde de codul scris (software), dar și de arhitectura computatională folosită (hardware), dar cercetările merg într-o direcție pozitivă.
Pentru mult mai multe detalii despre IA si despre ce ne așteaptă în viitor urmărește filmul de mai sus.