Brașovul se poate mândri cu cele mai inteligente minți din țară. De ce? Pentru că a pus la punct o echipă de studenți (și nu numai) care să construiască un satelit studențesc.
Citisem știrea aceasta cu ceva timp în urmă la Adevărul, Adevărul.es și la Bună Ziua Brașov. Și mi-am zis că este super tare că niște studenți fac un lucru extraordinar. Și apoi am uitat totul.
Iată că în urmă cu aproape două săptămâni am ajuns să particip la vreo trei competiții inginerești organizate de BEST Brașov (Board of European Students of Technology) iar la două nu am ajuns pe podium, dar la una dintre ele echipa noastră s-a calificat pentru etapa națională. Etapă care va avea loc anul viitor în Chișinău.
Curios lucru, tocmai pentru competiția la care am câștigat echipa noatră era cuprinsă din Dan (coleg de grupă la master) și subsemnatul, așa că au trebuit chemați alți doi participanți.
Pentru a completa echipa i-au chemat pe Alex și Dan, Alex (Alexandru Ghinea – foto dreapta) fiind de fapt responsabilul de proiect și de proiectare de design pentru Elysium Sat.
Cu astfel de coechipieri a fost clar că am câștigat competiția, bineînțeles fiecare făcându-și jobul în cadrul echipei. Eu am fost în grupa teoreticienilor :D.
Abia după ce s-a terminat competiția mi s-a spus cu cine am avut ocazia de a face echipă și, dat fiind că sunt un pasionat al tehnologiei (vezi numele blogului :D), nu am putut sta deoparte așa că vreau să fac cunoscut că și românii pot ajunge în cursa spațială, măcar cu un satelit în genul Cubesat, clasa nanosateliților studențești.
Petruț Mălăescu (foto stânga) este cel de-al doilea membru fondator al Proiectului Elysium Sat și este responsabil de postul de Hardware Engineer. L-am cunoscut și pe el datorită faptului că este implicat în competițiile inginerești organizate de BEST Brașov.
Încep să cred că, dacă stau în preajma lor, poate chiar ajung astronaut, așa cum mi-am dorit de mic… Întorcându-ne la turma noatră, cei doi sunt studenți la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Inginerie electrică și Știința Calculatoarelor iar satelitul lor va fi un deschizător de drumuri pentru studenții români.
Satelitul va face parte din clasa nanosateliților și va fi construit pe o platformă universal folosită, și anume Cubesat. Este vorba de crearea unui satelit din module în formă de cub cu latura de 10 cm care să cântărească nu mai mult de 1,1 kg. La cât este de mic un asemenea satelit nici nu ai zice că face treabă. Ba dimpotrivă, tehnologia este capabilă să facă lucruri mari cu obiecte mici. Iată mai jos cum arată un astfel de satelit:
Elysium va fi în stare să facă următoarele:
- să facă studiul spectrului electromagnetic;
- să analizeze interacțiunile particulelor cu câmpul magnetic al Pământului;
- să detecteze distorsiunile gravitaționale ale stelelor învecinate din clasele K, G, F, A;
- să permită accesul tuturor studenților din România la date de primă mână, de la o sursa proprie de analiză.
La testele de laborator făcute în data de 15 moiembrie au reușit să testeze partea de server simulând 4400 de conexiuni simultare, echivalentul a cinci universități care caută date. Rezultatele sunt promițătoare.
O parte din sistemele componente ale satelitului vor fi cumpărate iar o altă parte va fi compusă din elementele la care lucrează echipa. Pentru finalizarea întregului proiect până la sfârșitul anului 2013 echipa lucrează la dezvoltarea softului românesc, a părții de hardware și la colectarea fondurilor. Lansarea va avea loc în 2014.
O parte a elementelor constituente ale satelitului sunt:
- două camere de filmat: una în spectrul vizibil, una în spectrul infra-roșu și ultra-violet;
- detector de particule;
- spectrometru;
- sisteme proprii de colectare și stocare a datelor;
- panourile solare, pentru alimentarea cu energie electrică;
- sistemul de gestionare a energiei electrice;
- sistemul de emisie/recepție.
O listă explicată pe îndelete poate fi văzută aici. De asemenea, dacă vrei să susții proiectul poți scrie un articol despre el, poți cumpăra niște tricouri cu logo-ul Elysium sau, dacă îți permiți, poți lua legătura cu ei pentru a-i finanța. Nu cred că în România nu se pot strânge banii necesari pentru îndeplinirea unui vis care este, în esență, un vis al generației noastre.
Din fericire ei au avut ocaiza să vorbescă public și prin intermediul televiziunilor. Poți vedea în filmul de mai jos alte detalii legate de acest proiect incredibil și frumos deopotrivă.
Îți propun să intri chiar acum pe websitul proiectului ElysiumSat.net și să ctești mai multe legate de viziunea acestor tineri care vor să ducă numele României până în spațiu.
Acum au o echipă de șapte oameni formată din (în imaginea de mai jos de la stânga la dreapta): Alexandru R. Ghinea – Project Leader&Hardware, Andra T. Tonie – Hardware Design&Marketing, Petruț Mălăescu – Hardware Engineer, Cristian Banciu – Software Engineer, Valentin Costianu – Computer Science Engineer, Oliver Aldulea – Hardware Engineer și Alice Șerbănescu – Human Resources. Pentru mai multe detalii legat de echipă accesează acest LINK.
Pot să spun că sunt bucuros că avem studenți întreprinzători și dedicați visurilor lor. Când ei își vor îndeplini visul atunci vom câștiga și noi, ca și generație. Iată mai jos bannerul oficial al proiectului. Ar conta mult dacă i-ai susține afișând bannerul la tine pe blog.
Adresa către care să trimită bannerul este : http://elysiumsat.net/.
Eu zic să fim uniți și să îi susținem cu toții cum știm mai bine, pentru că merită. La anul vor lansa un ballon-sat, experiment intermediar din care să obțină cât mai multe date pentru pregătirea proiectului final. Cum ți se pare ideea unui satelit românesc pe orbită?
Un răspuns la “Elysium Sat: Proiectul satelitului brașovean”
[…] This post was mentioned on Twitter by Elysium Sat Team, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: Elysium Sat: Proiectul satelitului brașovean : http://wp.me/pYWxX-S0 […]