Cred că toți am auzit de cele șapte minuni ale lumii, dar puțini dintre noi știm că, de fapt, există o sumedenie de astfel de minuni în toată lumea. Din SUA până în China construcții cât se poate de ciudate și de interesante și-au făcut apariția în ultimii ani. construirea unor zgârie nori cu un design non-conformist nu ar fi putut fi făcută fără existența calculatoarelor.
10 concepte uimitoare
Deși nu toate aceste concepte de clăriri au ajuns la lumina zilei, fiecare în parte a reprezentat un pas înainte in domeniul constucțiilor neconvenționale. Topul făcut de Interestings.net face un mic tur de forță al acestora prezentând câteva caracteristici ale fiecărei clădiri în parte.
Mai jos vei vedea trei dintre aceste frumuseți care s-au și construit. Prima este Sediul Central al Televiziunii Chineze care este formată din două clădiri unite în partea superioară. Această clădire are 234 m înălțime și 70 de lifturi care deservesc personalul. Forma ciudată a reprezentat o noutate în domeniul arhitecturii.
Aqua Skyscapper, este un zgârie nori din Chicago, SUA, folosit ca bloc rezidențial și hotel. La o înălțime de 262m și cu un design ce aduce a valurile mării acest bloc a câștigat premiul cel mare în cadrul decernării premiilor Emporis Skyscraper, în anul 2009.
Ceva mai aproape de noi, în Polonia, există Casa Strâmbă care este o parte a unui centru de cumpărături din localitatea Sopot. A fost realizată în 2004 de către Szotyńscy și Zaleski care au fost inspirați, în designul lor, de ilustrațiile și desenele unor fabule a lui Jan Marcin Szancer și Per Dahlberg.
Pentru a vedea toate celelelalte clădiri intră pe Interestings.net.
Clădiri în stil origami
Una este să faci modele din hârtie și alta este să proiectezi case după formele obținute în origami. Tocmai o astfel de selecție poți găsi la Dyscario, unde poți vedea tot felul de obiecte făcute în același stil. Deși nu sunt fanul lucrurilor colțuroase, pot spune că nu ar fi o idee rea să îmi fac locuința asemeni celor de mai jos.
Lista completă aici.
Blobitectura la atac
Dacă te miră acest termen îți spun că nu ești singurul. Blobitectura (enlg. blobism, blobismus sau blob architecture) este arhitectură organică. Am văzut pentru prima dată așa ceva pe Kuriositas unde se explică în detaliu despre ce este vorba. În principiu, blobitectura este curent arhitectural în care se dorește obținerea formelor organice, clădirile ajungând să semene foarte mult cu structuri celulare sau cu amibe.
Blobitectura nu ar fi fost posibilă fără existența sistemelor CAD (Computer Aided Design), programe cu care se poate proiecta o clăride și prin care se pot verifica forțele care acționează asupra ei. Formele geometrice neconvenționale sunt dificil de replicat când vine vorba de clădiri care au mărimi considerabile. Computers to the rescue.
Restul selecției aici. Nu știu alții cum sunt, dar, din cele trei selecții, blobitectura mi se pare a fi cea mai frumoasă. Poate aduce a forme feminine pe undeva, dar e mai plăcut să ai linii fine drept contur al casei. Bineînțeles, singura limită este imaginația ta și… banii. Dar, cine a spus că nu putem visa?
14 răspunsuri la “Clădiri cu design incredibil”
De unde te-ai inspirat ca tocmai ce citeam zilele astea un articol oarecum asemanator 🙂 Dar trebuie sa recunosc ca erau alte imagini folosite drept exemplificare !
Sursele mele sunt chiar in articol. Selectiile sunt pe paginile lor. 😀
Casa aceea pe colt, cu broscuta galbena parcata, imi pare geniala. Viitorul arata bine 🙂
Numai sa nu cada nivelul de deasupra pe casa :))
*Skyscraper 🙂
Cea din Chicago – awesome! :X Vine furtuna de zapada la ei, dar se uita la cladire si se simt ca la mare… aproape 🙂
Casa Stramba – foarte originala :)) Parca e deformata pe calculator.
Stii care mai e mortala de acolo? Kansas City Public Library!!! Ce ideeei! :X
Eu nu cred ca mi-as face casa atat e colturoasa :-s Oricum sunt interesante.
De ce ar vrea cineva ca niste cladiri sa semene cu viermii?
Fain! 🙂
Ei, nu seamana neaparat cu niste viermi. Sunt… fluide, simpatice chiar. 😀
imaginatia le-a jucat feste!
Oare ce ar fi iesit daca se imbatau? :))
sigur nu erau beti:__?
cand le-au proiectat? adica mi se par destul de multe calcule pe care ar fi trebuit sa le faca la formele alea… pentru a putea sa iti dai parafa pe un proiect de genul!
De aia se folosesc calculatoarele. sistemele CAD (autocad, catya, solidworks) toate ajuta la construirea oricarui tip de structura. Nu iti fa probleme cu calculele, computerele stiu ce au de facut:D
Faine constructii insa la noi nu se pot aplica fiindca nu se inadreaza in „planurile urbanistice”:)
Si ce?. Vreau progres. 😀
Toti vrem, mai putin cativa baieti care au ajuns pe anumite functii pe criterii de INcompetenta.
CE tari sunt aceste cladiriii !!!!!!!!!!!