Categorii
Tehnologie

3.5 bilioane de fotografii au fost făcute din 1826 până acum

Din filmul de mai sus aflăm că prima poză a fost făcută în 1826 (ori în 1822) iar de atunci până acum s-au realizat 3.5 bilioane (mii de miliarde) de poze. 2% din totalul pozelor care există azi se găsesc pe Facebook. Fotografiere înseamnă „desenare cu lumină” în greacă.

Poza cu Les Horribles Cernettes (grup de cântărețe pop din cadrul CERN) a fost prima poză publicată pe internet, în 1992. Încă din cele mai vechi timpuri am avut nevoie să păstrăm pentru eternitate experiențele noastre într-o formă cât mai apropiată de realitate.

Dar cum am ajuns să inventăm pozele? Chimia a avut un rol important în dezvoltarea fotografiei de la un lucru dificil de făcut la explozia pe care o vedem azi. Secretul: folosirea materialelor fotosensibile.

Cum conservarea diferitelor tehnologii prin care s-au creat poze de-a lungul timpului necesită oameni experimentați s-au creat adevărate institute de conservare a amintirilor acelor vremuri. Art Kaplan, de la Institutul de Conservare Getty, prezintă în filmul de mai jos unele dintre zecile de tehnici folosite pentru a crea fotografii și ne trece printr-o scurtă istorie a fotografiei.

Cum tehnica de azi este diferită de ceea ce s-a prezentat mai sus în acest moment vorbim de senzori CCD, care sunt componente electronice ce transformă lumina în semnale electrice și apoi prelucrate de aparat pentru a obține fotografii digitale. Mai jos Engineer Guy (Bill Hammack) explică modul de funcționare a unui senzor CCD.

Pe TehnoCultura.ro nu vei găsi comparații între diferite device-uri, ci explicații despre modul în care acestea funcționează. De la prima poză din 1826 am ajuns azi să facem poze din spațiu iar cel mai îndepărtat aparat foto se află pe Voyager 1 (zboară în spațiul cosmic cu viteza de 3.5 ua/an din 1977 și a făcut poze incredibile), care este la o distanță de 18.3 miliarde de kilometri de noi ori 123 de ua (ua -unitate astronomică = 150 milioane de kilometri) față de Soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.