Categorii
Tehnologie

Mașina Enigma, a naziștilor, avea 158,962,555,217,826,360,000 de configurații

Numberphile a făcut un alt material excelent legat de Mașina Enigma, a naziștilor, un aparat care permitea crearea de mesaje cripate ce erau aproape imposibil de decodat. Mașina Enigma a fost în uz comercial încă de prin anii ’20 iar prin anii ’30 armata germană a creat un model mai complex.

Acest aparat electromecanic era portabil și permitea crearea de mesaje criptate în funcție de pozițiile tamburilor cu numere și de perechile de litere care erau interschimbabile. Dat fiind că se foloseau cinci tamburi cu numere, 26 de litere pe tastatură și panoul de perechi de litere interschimbabile, numărul de configurări putea urca până la 158,962,555,217,826,360,000.

Numărul 158,962,555,217,826,360,000 este aproximativ 158,9 trilioane de configurații. Pentru a putea descifra mesajele germanii trebuiau să aibă cu ei tablele de configurații care aveau o configurație diferită pentru fiecare zi a lunii. Aceste table se schimbau lunar. Totuși, oamenii inteligenți de la Biuro Szyfrów, Biroul Polonez a Criptărilor, a reușit spargerea codului Enigma încă de prin 1932.

Modele ulterioare ale acestei mașini au creat dificultăți echipelor de „codebrakers – spărgători de coduri” în cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial. Curios cum războaiele dau naștere unor tehnologii interesante care ar putea fi folosite pentru bine. Totuși, Mașina Enigma nu mai este o enigmă de mult timp.

Update 18/01/2013 Mașina Enigma avea un defect: oricât de mult apăsai o literă litera rezultată nu era niciodată aceeași ca litera inițială. Adică, dacă apăsai T de 100 de ori, litera rezultată era orice în afară de T. Eroarea aceasta a fost exploatată de Alan Turing, care a creat o mașină de decodare numită Bombe.

Bombe era capabilă să descifrze mesajele în 20 de minute, lucru impresionant, mai ales dacă te uiți la complexitatea mașinii Enigma. Vezi video:

4 răspunsuri la “Mașina Enigma, a naziștilor, avea 158,962,555,217,826,360,000 de configurații”

Cum a fost descoperita eroarea de proiectare a masinii (fapt ce a dus apoi la descifrarea mecanismului de criptare) e o poveste interesanta.

Germanii transmiteau diverse mesaje criptate cu Enigma, mesaje acre aveau diferite lungimi. Pentru a ingreuna munca de decriptare a englezilor, germanii incercau sa transmita mesaje criptate de lungimi egale, la intervale regulate.
Astfel, teoretic nu puteai distinge care mesaj contine informatie utila si care nu.

Păcatul a făcut ca la unul din mesajele „blanc” trimise de germani, operatorul să fie cam plictisit și să apese de 200 de ori pe aceeași tastă. Urmarea e cea pe care o știm.

:)) Nu stiu sigur daca aia a fost eroare de proiectare, dat fiind ca germanii au fost meticuloasi in tot feluld e inventii ce le-au facut. Probabil chiar au avut intentia de a crea un sistem in care litera T sa nu fie niciodatata T in mesajul criptat.

Nu stiam de partea cu blanc si tastarea de 200 de ori a aceeasi taste. Iti dai seama ca a susurat foarte mult munca englezilor 😀

Multumesc de link si de detalii!

In urma razboiului , multi ………
Vorbiti si de varianta Enigma M4 de la inceputul lui 1942 , care a fost o enigma pentru ” faimosii ” englezi pana in 1943. Daca Aliatii nu capturau ( din prostia nemtilor si cu norocul chiorului ) in 1943 submarinul U-505 care avea pe el aceasta M4 , acum se vorbea germana in Anglia .
Dar mai bine pentru noi ca s-a terminat asa.
Sa nu uitam ca unde-i minte ( din partea poporului ), este si prostie ( din partea conducatorilor ).
Cat despre contributia polonezilor la spargerea codurilor , sa fim seriosi.
Daca prin 1920 , a inventat-o un german , prima varianta Enigma 1 a circulat prin toata Europa in varianta comercial – bancara . Deci polonezii chiar si-au fabricat la nemti doua bucati. Era o colaborare economica . Inca nu stiau ce-i asteapta.
Si atunci cum sa nu stie ce au facut ?.
Au dat englezilor si francezilor , planuri si coduri cunoscute partial pentru Enigma 1. Faptul ca aceasi litera nu se repeta la a doua tastare , nu era greseala. In tabela de coduri ( actualizata la fiecare utilizara ) , se tinea evidenta numarului de tastari pentru fiecare caracter alfanumeric.
Multe elemente de proiectare erau comune la toate variantele. Deci se putea descifra cate ceva cu faimoasa Bomba engleza , dar numai ” cate ceva ” , nu precis.
Cand la varianta M4 , au introdus nemtalaii al patrulea cilindru cu control aleatoriu din comutator cu 40 pozitii , au stat Aliatii pe burta mai bine de un an , privind cum li se duc vasele pe fundul oceanului , pana cand au capturat acel U-boot U-505 in 1943.
Acesti reptilieni nazisti , au dat tehnologie si teme de cercetare pentru toate marile puteri de dupa 1945, in toate domeniile tehnicii militare sau civile inclusiv tennologiei aerospatiale ( Wehrner von Braun – Apolo ) sau nucleare (varianta folosirii ca moderator in bomba , a apei grele , fata de grafitul folosit de americani ).
Norocul omenirii ca nu a mai ajuns in martie 1945 ultimul transport de apa grea de la Telemark la Berlin , unde totul era asamblat ( inclusiv calculata masa critica , pentru care americanii si Enrico Fermi s-au chinuit un an si s-au ales si cu un fizician orbit ).

Ce bine ar fi fost sa ne fi dat D-zeu noua romanilor , calitatile acestui popor:
disciplina ( muncii , nu militara ), corectitudine , perseverenta , organizare , talent tehnic si inteligenta. Sa ne ramana insa sufletul de roman si sa avem conducatori patrioti .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.