În Univers găsești mereu câte ceva care să te uimească. Ia exemplul găurilor negre super-masive care pot avea și 17 miliarde de mase solare. Space.com explică faptul că o asemenea gaură neagră ar avea diametrul cât orbita planetei Neptun, adică 9 miliarde de kilometri.
Unde mai pui că există găuri negre de mase și dimensiuni mult mai mari. Găurile negre sunt obiecte cosmice foarte dense ce au rezultat în urma unor supernove, explozii a unor stele care au avut cel puțin 15 mase solare și au ajuns la finalul vieții lor. Nu ar fi rău să vezi viața unei stele, ca să îți dai seama de diferitele etape de dezvoltare a suratelor Soarelui.
Un lucru ce trebuie știut este că, teoretic, tu ai putea face o gaură neagră din orice cantitate de materie, dacă o comprimi într-un volum suficient de mic. Odată creată, o gaură neagră se poate dezvolta la infinit. De asemenea, trebuie să știi că o gaură neagră are același efect gravitațional ca o stea de aceeași masă. Pericolul mare apare când tu ajungi la orizontul evenimentului, loc de unde nu te mai poți întoarce.
Interesant este faptul că acestea par a se opri la un anumit punct în dezvoltarea lor. Majoritatea galaxiilor au în centru câte o gaură neagră care atrage către ea materie, dar și generează valuri mari de energie prin care împinge o parte a materiei la distanțe mari. Dat fiind că materia expulzată de găurile negre ajută la formarea altor galaxii, acestea sunt numite arhitecții Universului.
O altă gaură neagră foarte mare este OJ287 la 3.5 miliarde de a.l. de noi și are 18 miliarde de mase solare. Cea mai mare gaură neagră descoperită vreodată este la 320 milioane de a.l. de noi, în galaxia NGC 4889, și are 21 de miliarde de mase solare.
Există un sfârșit al acestor lucruri? Probabil că Universul are un sfâșit, dar noi nu vom fi în preajmă să îl vedem.