Vsauce face filme educative din care înveți o mulțime de lucruri interesante despre lumea în care trăim. O parte din informațiile din filmele lui sunt ușor accesibile, dar când se fac corelările în modul în care le face Michael Stevens, de la Vsauce, atunci îți dai seama că lucrurile incredibile sunt chiar sub nasul tău.
În filmul de mai sus aflăm că quasarii, tipuri speciale de găuri negre, pot fi mai strălucitori decât galaxiile ce îi conțin. Acești quasari sunt găuri negre în jurul cărora s-a strâns multă materie ce se rotește cu viteze mari. În timp ce materia stânsă în ceea ce se numește disc de acreție se rotește rapid, au loc frecări ce duc la eliberare de energie sub formă de lumină și alte tipuri de radiații.
Tocmai de aceea quasarii, deși sunt găuri negre, sunt înconjurați de foarte multă lumină.
Pentru a calcula strălucirea obiectelor în Univers astronomii folosesc termenul de magnitudine, care ne spune că un obiect este cu atât mai strălucitor cu cât magnitudinea este mai mică. Un număr negativ înseamnă că obiectul respectiv este de multe ori mai strălucitor decât Soarele, de exemplu.
Soarele are o magnitudine absolută de 4.83, dar steaua R136a1, o stea cu 256 mase solare, are magnitudinea -12.6, adică de 8,7 milioane de ori mai strălucitoare ca steaua noastră. Aici găsești metoda de calcul a magnitudinii stelelor.
Mai strălucitor decât R136a1 este quasarul 3C 273 cu magnitudinea -26.7, care e de 4 mii de miliarde de ori mai strălucitor decât Soarele. Dacă pui 3C 273 la o distanță de 33 ani-lumină (315,6 bilioane ori 0,356 biliarde de kilometri), atunci acel quasar ar lumina la fel de tare ca Soarele, care e la 8.3 minute-lumină.
Ciudată lumea stelelelor, nu? Ce zici că există găuri negre la care diametrul orizontului evenimentului este de 11 ori mai mare decât diametrul orbitei lui Neptun? Există găuri negre care au 17 MILIARDE de mase solare, pe cum e NGC 1277.
Via TehGeektive.