Categorii
Tehnologie

Tehnologii înaintea vremii lor

Mashable își îndeplinește foarte bine rolul de lider în informarea publicului în legătură cu tendințele în tehnologie și cu istoria din spatele tehnologiei. În unul dintre cele mai recente articole ei au făcut un sumar a zece invenții care au fost înaintea vremii lor.

Am urmărit azi un film interesant legat de modul în care se înlănțuiesc evenimente în așa fel încât ai zice că există un timp bine definit în care se pot petrece anumite lucruri. Și mă refer aici la invenții. Se pare că trebuie să existe condiții necesare (oameni, tehnică, timp, gândire!) care pot duce la succesul sau eșecul unei tehnologii.

Din lista făcută de cei de la Mashable voi pune doar două filme. Este vorba de invenții care puteau revoluționa tehnica din acele zile, dar nu a existat interes. Păcat, pentru că văd acest lucru și în ziua de azi. Unde am ajunge dacă oamenii ar fi interesați de progres? Departe, zic eu!

QUBE – televiziunea cu dublu sens

Se întâmpla prin anii ’70. Un sistem inovativ numit QUBE îți permitea să participi la sondaje ce aveau loc live la televizor. Nu trebuia să faci altceva decât să apeși câteva butoane. Corespondentul din ziua de azi ar fi Google TV, cu aplicații instalate și cu posibilitatea de a avea televiziune prin internet. Corespondent, am zis. Nu exact același lucru.

Ce-i drept, nici în ziua de azi nu știu de vreun sistem funcțional care să îți permită să participi la sondaje numai apăsând butoane pe telecomandă. Ar fi de ajutor în cadrul competițiilor gen Eurovision, deși știu că SMS-urile trimise costă și au rolul de aduce un bănuț în plus. Admiră și tu ce minte ingenioasă aveau oamenii de atunci urmărind filmul de mai jos. Din păcate QUBE nu a avut priză la public.

Videofonul de la Amstrad

Star Trek e plin de videoconferințe, holoconferințe și alte asemenea. Tocmai când se credea că oamenii vor aprecia utilitatea videofoanelor, în 2004, se pare că proiectul a eșuat. Era prea avansat pentru omul de atunci. Este nevoie de un timp îndelungat pentru ca oamenii să se învețe cu tehnologiile noi și să le accepte.

Destul de mulți simt că tehnologiile noi sunt invazive și, în parte, este adevărat lucrul acesta. Luăm ca exemplu Facebook și webchat-ul (ăla normal, ca între oameni). Ambele au acces la informeții sensibile legate de intimitatea noastră. Primul știe ce, când și cum am făcut, al doilea prezintă deranjul din camera în care discutăm prin webcam.

Au trebuit să treacă ani buni pentru ca videoconferințele să fie un lucru necesar. Și totuși, videofonul pe care să îl ai acasă, precum telefoanele fixe de acum, este încă foarte departe. Nu suntem pregătiți să acceptăm tehnologiile noi. Dar când?

Pentru lista completă și foarte bine documentată te invit să urmărești întreg articolul de pe Mashable. Tu ești gata să accepți tehnologiile noi? În ce condiții?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.