Categorii
Online Știință

Cum funcționează un bec incandescent?

La categoria Locuri pe net pun mereu website-uri care merită urmărite pentru că fie amuză, fie informează, fie ajută în vreun fel. Azi laud pentru a nu știu câta oară blogul Kuriositas. În ultima perioadă are chiar mai multe materiale educative/informative.

De obicei găsești acolo filme sau articole despre lucruri curioase sau rar întâlnite. Sigur vei ajunge să apreciezi mult blogul pentru materialele pe care le prezintă. Prin Kuriositas am descoperit canale interesante pe Vimeo. Cum, de obicei, mă interesează să aflu cum funcționează anumite lucruri, azi a picat ca o mănușă clipul în care se explică modul de funcționare a becului incandescent.

Explicații mai complete nu cred că există, cu atât mai mult cu cât imaginile (bine gândite) fac cât multe cuvinte. Avem lumină de la bec pentru că trecerea electronilor prin filamentul din Tungsten determină eliminarea de fotoni (unde și particole în același timp) și căldură. Lumina (fotonii) reprezintă numai un sfert din toată energia generată de trecerea electronilor prin filament. Căldura (numită și energie calorică) este restul de energie creată.

Urmărește și tu un film instrucțional care te va duce prin lumea fotonilor, atomilor și a unei tehnologii pe care o avem mereu aproape, dar de care ne aducem aminte numai atunci când nu mai funcționează. Via [Kuriositas].

3 răspunsuri la “Cum funcționează un bec incandescent?”

Interesant… acum caut filmulețul cu lumina fluorescentă :p
PS: la sfârșitul filmulețului, când enumera cele 3 componente importante, când zicea de becul umplut cu argon arăta filamentul și când zicea de filament, arăta becul umplut cu argon 🙂

Ken eye, huh? Foarte bine ca ai vazut micile incurcaturi. Inseamna ca te-a interesat cu adevarat sa afli despre ce e vorba. Imi place tehnologia, dar imi place sa si stiu cum functioneaza 😀

Keen eye :p Îmi place să corectez când văd o greșeală :p
Și mie îmi place să știu cum funcționează orice lucru. Nu se știe când vei fi nevoit să repari o mică defecțiune. Bine, becul nu prea ai cum să-l repari, dar sunt multe alte lucruri care, dacă știi cum funcționează, nu vei fi nevoit să chemi un specialist să te ajute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.