Categorii
Știință

Pluto, ai încercat tu, dar tot degeaba

Există un singur motiv pentru care nu cred eu în astrologie: Pluton nu este o planetă, oameni buni. Neavând ce face m-am pus să caut pe Google planeta Pluton și o parte dintre rezultate erau de pe site-uri de astrologie în care pitica planetă (asteroid, dar numită cu indulgență așa) era ridicată la rangul de planetă. Vedeți? De aia zic eu că pierzi minute prețioase din rutina zilnică aruncându-ți ochii pe secțiuea de astro(așa-zisă)logie.

Dar nu despre asta vroiam să scriu, ci despre faptul că s-a descoperit că Pluton are un al patrulea satelit. Hubble (telescopul), mai rău decât o soacră băgăreață, a dat de al patrulea satelit, numit P4, săptămâna trecută. Scriu despre asta pentru că îmi place și astronomia, pe lângă atâtea altele.

A apărut apoi întrebarea: dacă tot are atâția sateliți nu cumva este Pluton o planetă în toată regula? Ei bine, nu. Înca de prin 2006 Uniunea Astronomică Internațională a stabilit trei criterii după care putem defini o planetă:

  • 1. să graviteze în jurul unei stele – okay Pluton face asta;
  • 2. să aibă suficientă gravitație încât forma sa să fie sferică – yep, suntem pe drumul cel bun cu Pluton (astreoizii seamănă cu niște cartofi, prin comparație);
  • 3. să aibă o orbită numai a sa – Pluton a pierdut aici. Pe orbita sa se mai află și alte corpuri (în afară de sateliții săi), plus că traiectoria sa întră liniștit în curtea lui Uranus.

Pentru această a treia condiție Pluton a fost descalificat ca și planetă. Nici nu se putea altfel, mai ales că este mai mic decât Luna :D. Nu m-a mirat prea mult decizia UAI din 2006. Trăim vremuri interesante, atăt zic.

Iată și un filmuleț care explică clasificarea planetelor. Dicovery rulz. Via [Discovery].

2 răspunsuri la “Pluto, ai încercat tu, dar tot degeaba”

A, nu Pamantul nu e mai mic, dar satelitii respectivi sunt oarecum comparabili. Si chiar de ar fi asa, Pamantul tot ar ramane planeta datorita celor 3 conditii de mai sus:D

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.