Categorii
Tehnologie

Plugless Power de la Evatran – mașină electrică alimentată fără fir

Plugless Power este un concept de automobil electric care se alimentează fără fir. Magie? Nu tocmai. Așa cum este explicat și aici, este vorba de folosirea a două bobine, una pe sol și una sub mașină și când trece curent electric prin cea de la sol, se acumulează energie electrică în automobil, fără măcar să existe fir între ele și nici să se facă transfer de electroni prin aer.

Ce-i drept, am întârziat cu articolul pentru că am vrut să înțeleg mai bine cum funcționează electricitatea și cum e posibilă alimentarea fără fir. Nu știu de ce, dar aveam impresia la un moment dat că, de vreme ce aparatele electrice funcționează datorită… electronilor, acestea chiar ajung să „consume”, adică să transforme acei electroni în energie. Nimic mai fals. Încă nu s-a inventat nimic care să distrugă un electron (lăsăm la o parte LHC).

Ce se întâmplă în toate aparetele electronice este că acei electroni care circulă zănateci de colo-colo sunt încărcați cu sarcină electrică, adică vinovata care ne aduce lumina din becuri și imaginile pe ecranele TV-urilor. Imaginea de mai jos este suficient de clară. În articolul despre electricitate de pe ExpalinThatStuff se vede că clar că electronii se încăpățânează să rămână întregi.

De ce te plictisesc cu detaliile astea? Tocmai pentru că mie îmi place să văd cum funcționează lucrurile. E ok să fii fan al tehnologiei, dar e cam ciudat să nu știi cum funcționează un aparat. Așa că, welcome to my crib. 😀 Iată mai jos un filmuleț de prezentare al celebrului automobil Chevy Volt. Ca să alimentezi te apropii de bobina din pământ și aștepți până să se încarcă acumulatorii. Procesul este simplu și este posibil datorită inducției electromagnetice.

Noile mașini vor fi disponibile de la anul, dar nu se spune în cât timp se încarcă, ce viteze ating și nici ce distanțe pot parcurge. Ce am observat totuși este că sunt ciudat de silențioase. Simpatic! Când ne strângem bani pentru un asemenea automobil? Via [Engadged].

9 răspunsuri la “Plugless Power de la Evatran – mașină electrică alimentată fără fir”

Exista periute de dinti si alte device-uri care se incarca fara fir, tehnologia nu e noua, dar nu ma gandeam ca poate fi aplicata in cazul tensiunilor mari 220V.

Iti dai seama ce misto e sa puna primaria la semafoare bobine de incarcare, cat stai la semafor se mai incarca putin masina…. la fel in parcare, sta masina parcata si se incarca.

Viitorul suna bine. Mie unu care sunt mare fan imi place.

Uite, ce idee tare. Da un mail declor de la Evatran si zi-le sa implementeze incarcatoare la intersectii. Ma bucur ca am cititori vigilenti 😛

Tehnologia nu e nouă. Nu are 5 ani, n-are nici 10 ani.
Are mai bine de 70 de ani!

Tehnologia presupune încărcarea prin inducție electromagnetică și i se datorează lui Nikola Tesla. La vremea aia, tehnologia era gratuită. Acum este prezentată ca un produs nou și scump. Ca multe altele…

Stiu. Inca de prin 1920 puteau exista masini electrice, dar inetresele au aruncat proiectele in umbra.

[…] Plugless Power de la Evatran – mașină electrică alimentată fără fir […]

Stai ca inca mai folosesc petrolul si inca mai e destul. La ce sa ne trebuiasca evolutie? Cui i-a facut bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.