Categorii
Tehnologie

Aerogelul – sau cum un solid poate fi mai ușor ca aerul

Citeam zilele acestea pe Dornob despre aerogel și mă uitam cruciș. Aproape. De ce oare? Ei bine, variante ale acestui solid pot fi mai ușoare decât aerul. Cred că e la limita a ceea ce mulți înțeleg a fi densitatea, aerul și… cum totuși un solid să poată fi mai ușor ca aerul?!

Aerogelul este, la origine, un gel din care extras lichidul și rămâne în urmă doar structura poroasă care ocupă un volum destul de mare, dar are densitate mică de tot. De exemplu, aerogelul provenit din Siliciu are densitate de 1mg/cm3, față de aerul care are 1,2 mg/cm3. SF, nu?

Materialul a fost inventat de prin 1931 și este deja folosit de NASA și în alte locuri ca izolant termic și electric. Mai jos ai un film interesant de prezentare. Ciudat că nu am aflat nimic despre aerogel la facultate, deși am avut și noi o materie numită, în mod magic, chimie. Pe viitor va putea fi folosit chiar pentru geaca cu care vei ieși la plimbare iarna. Abia aștept! Și totuși, mai ușor ca aerul?!

6 răspunsuri la “Aerogelul – sau cum un solid poate fi mai ușor ca aerul”

Va fi folosit pentru geci doar dacă se găsește o modalitate să-l facă mai flexibil și mai puțin casant :p

Il pot face flexibil, darisi peirde din calitati. Ca si adevarul, trebuie gasita o solutie de mijloc! 😀

Eu cred ca, poate fi folosit cu succes la izolatia de avioane, barci cu motor etc.
Cred ca este cel mai SF material de pana acum.

Ba poate pluti. Treaba aetse ca in film sunt prezentate modele mai grele. Si nu, hainele cu aerogel nu te vor tine in aer!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.