Categorii
Tehnologie

TIAM – poveștile nu vor mai fi la fel [concept]

Dacă nu urmăream ceea ce zicea Kevin Slavin în cadrul prezentării sale de la TED numită Cum este modelată lumea de algoritmi aș fi zis că TIAM este doar idee și atât.

Mai întâi despre TIAM. Aceasta este o abreviere a The Infinite Adventure Machine, un concept care are la bază ideea că computerele vor fi capabile să creeze povești cu intrigi bine închegate. TIAM ar fi, în acest caz, un software foarte inteligent care nu numai că creează o poveste, ci și o prezintă grafic. Așa ceva este deja posibil mai ales că Kevin Slavin a zis că Hollywood-ul deține programe (cu algoritmi speciali) care analizează scenariul pe care l-ai scris și evaluează valoarea filmului care va fi făcut.

În filmul de mai jos David Benque prezintă conceptul folosindu-se de un iPAD. De ce este important un astfel de concept? Pentru că este un pas mare către determinarea calculatorarelor să înțeleagă legătura dintre noțiuni și să creeze legături noi pe baza regulilor de bază ale limbajului uman. Bineînțeles termenul a înțelege este folosit cu mult prea multă îngăduință.

Există azi algoritmi care pot imita foarte bine actiuni abitrare sau umane, dar asta nu înseamnă că calculatorul înțelege. Când se va întâmpla lucrul acesta… pot zice că ne vom simți în plus.

Gata, acum să lăsăm computerele să ne construiască povești pe care tot ele să ni le povestească. Până atunci mai ajutăm și noi la construirea intrigii. Via [Creative Technology].

The Infinite Adventure Machine (prototype 01) from David Benqué on Vimeo.

4 răspunsuri la “TIAM – poveștile nu vor mai fi la fel [concept]”

Mai tin minte putin, dar de acolo avem noi cele 4 legi ale robotilor. Fenomenal !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.