Categorii
Tehnologie

Books Ngram Viewer- esența a 5 milioane de cărți

Books Ngram Viewer este o încrucișare foarte interesantă între tehnologie și cultura omenirii. Acest site îți oferă statistici ale datelor prelucrare din peste 5 miliaone de cărți scanate și inventariate de Google.

Pe scurt, acolo poți vedea importanța unui termen folosit de-a lungul istoriei și vei avea acces inclusiv la informații deosebit de interesante. Dincolo de graficele pe care ți le oferă ai acces și la o căutare specializată pe perioade de timp în care au fost create sau despre care vorbesc unele cărți.

Cu ocazia aceasta am căutat să aflu de dacă s-a pomenit în istoria englezească de termenul : cheta, adică Cheța, numele meu. Curios lucru, dând clic pe unul dintre linkurile de sub grafic am dat de câteva definiții dintre care una ar însemna „cămin„. Foarte interesant.

Uite cum tehnologia, și în special cea digitală, m-a ajutat să îmi răspund la o întrebare veche de ani.

În filmul de mai jos de la TED Talks doi cercetărori de la Harvard, Jean-Baptiste Michel și Erez Lieberman Aiden, ne vorbesc de un domeniu nou: culturomica. Culturomica este sinonimul genomicii în lumea cărților și a tehnologiei digitale.

Culturomica reprezintă colectarea unui volum imens de date și a analizarea acestor date în scopul studiului culturii umane. Ptiu, să nu te deochi. 😀

Cum azi sunt plecat la Webstock te las să vezi singur cât de departe a ajuns tehnologia digitală și cât este ea de utilă. Tu ai găsit ceva interesnt pe Books Ngram Viewer?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.