Categorii
Știință

Genetica ne-a luat la bani mărunți [video]

Da. Datorită tehnologiei din ziua de azi și a unei științe numite bioinformatică iată că suntem analizați până la cele mai mici nivele posibile. În cele două filme de mai jos, animate așa cum îmi place mie, poți afla cîteva lucruri interesante despre genetică.

Toți învățăm despre ea la școală și tot degeaba. Acum, că tot am văzut că Visurât are o dezbatere lunea, vreau să întreb și eu: în ce măsură codul nostru genetic ne determină comportamentul și drumul nostru în viață? Părerea mea este că există o mică șansă ca încărcătura genetică să ne influențeze, dar multe lucruri pot fi corectate prin educație. Tu ce zici?

Prima animație o avem via Kuriositas și aflăm din ea ce este ADN-ul și la ce folosește el. Tare interesante sunt statisticile din film dintre care trec numai câteva: sunt 3,2 miliarde de perechi de baze (A, T, G, C) care i-ar lua unui om cam 9 ani și șase luni ca să le citească.

Pe cât de mic este ADN-ul, dacă îl desfăsori ajunge la o lungime de aproape 2 metri și, atenție mare, ar ocupa 3GB de memorie în calculatorul tău. Cine știe dacă nu vom ajunge în viitor să ne folosim ADN-ul pe post de cheie ca să întrăm în casă. Dacă este vreun expert în securitate prin zonă, ce fel de codificare ar avea nevoie o parolă de 3GB? Iată și filmul:

18 Things You Should Know About Genetics from David Murawsky on Vimeo.

Acum să vedem și puțină istorie. Se pare că britanicii își merită laudele pentru că Allan Maxam și Walter Gilbert au inventat secvențierea ADN-ului. Acum avem destul de bine dezvoltate genomica și bioinformatica. Sweet.

A Brief Introduction to Genetics from David Murawsky on Vimeo.

6 răspunsuri la “Genetica ne-a luat la bani mărunți [video]”

faine „lectiile”… de ne-ar fi invatat si pe noi asa in gimnaziu sau liceu, ce bine mai era.. ti-e mai mare dragu sa te uiti la un video de asta, ai si animatii, imagini, sonor, etc… decat sa citesti dintr-o carte plicticoasa de chimie su biologie… tre sa revolutionez eu sistemul de invatamant:D nu pe bune acu, nu crezi ca ar invata mai bine copiii daca ar urmari documentare sau lectii video? eu zic ca nici nu se compara…

Cu ce se poate face azi si tot felul de aplicatii interactive toti ar invata mult mai usor. Dar, deh, noi inchidem scoli si deschidem biserici. Sa ne mantuim, nu alta.

Mare dreptate ai … daca ar face cineva o statistica sa vada numarul bisericilor si numarul scolilor construite + scoli / biserici inchise in ultimii 20 de ani, am avea un soc imens.

ADN-ul iti influenteaza anumite caracteristici, poti fi sociabil, saritor, mocofan, lenes, astea sunt trasaturi pe baza de ADN (trasaturi ce pot fi corectate sau imprimate oricarei persoane).

Influenta ADN-ului mi se pare mult prea mica pentru a fi luata in calcul 🙂 mult mai mult conteaza alte treburi, zic eu 😀

E bine ce zici, pentru ca am dat de cazuri care zic ca asa s-a nascut si asa moare. Gresit desigur 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.