Înainte să părăsești cu totul blogul pe motive de „subiecte extraterestre” trebuie să îți zic că titlul este ușor de explicat după ce vezi filmul demonstrativ de la mai jos. Băieții de la Universitatea din Tel Aviv ne arată că dacă răcești un material în Azot lichid obții ca efect blocarea acelui material într-un anumit spațiu din zona unui magnet. Un material suprarăcit devine un superconductor.
Cu alte cuvinte, după ce ai răcit materialul îl poți pune la o anumită distanță și poziție și nu părăsește acea poziție chiar dacă răsucești magnetul. În mod normal nu poți lua mâna de pe un magnet pe care l-ai pus deasupra altuia pentru că fuge din loc. 😀
Aici ai de-a face cu materiale care, odată răcite suficient de mult, devin superconductoare și creează polii magnetului în oglindă și, în acest fel, se comportă ca un magnet. Adică Efectul Meissner aplicat (alte explicații aici și aici).
Welcome to the future. Enjoy! Via [Gizmodo].
Mai jos ai explicația foarte bine făcută a fenomenului. Trăiască levitația magnetică.
Ce domenii crezi că pot folosi Efectul Meissner? Pornim de la cel mai simplu: transporturile. 😀
4 răspunsuri la “Lacăte cuantice – materiale suprarăcite blocate în spațiu”
diferenta esentiala intre situatia asta si situatia in care ai 2 magneti este ca aici levitatia este stabila. Cu 2 magneti unul peste altul iti trebuie o stabilizare externa.
Ar fi o solutie faina pentru Maglev, daca am putea controla in asa masura procesul de supraracire. Deocamdata nu este chiar o solutie comerciala racirea cu Azot lichid :))
Cand a inceput sa se invarta parca era o farfurie zburatoare. Subiecte „extraterestre” ziceai?
Da, probabil ca nu am fost prea departe. Unii oameni sunt speriati de ce scriu pe aici uneori :)))