Categorii
Tehnologie

Un trilion de cadre pe secundă sau cum tehnologia accelerează timpul

Femto photography este procesul prin care poți filma fotonii în timp ce se deplasează prin spațiu. Știința și tehnologia au ajuns la un asemenea nivel în care se poate filma un trilion de cadre pe secundă pentru a surprinde un grup de fotoni cum trec prinstr-o sticlă de plastic plină cu apă.

În ultimele două ore am citit și recitit articolele pe această temă, am urmărit filmele de prezentare și tot mi se pare de-a dreptul fantastic. De văzut tot am văzut filme în care gloanțele sunt prezentate în slow motion, dar lumina e de un milion de ori mai rapidă.

Ca să suprindă grupul de fotoni în „zbor” este folosită o cameră specială numită streak camera care are 500 de senzori ce sunt porniți la distanță de 1/1012 secunde (a trilioana parte dintr-o secundă) unul de altul.

Ca să surprindă lumina în timp ce se deplasează sunt trimise mai multe pulsuri de lumină printr-un laser. Este nevoie de mai multe pulsuri odată pentru a putea surprinde grupul de fotoni. În timp ce lumina își vede de drum camera filmează numai o fășie orizontală destul de îngustă. Rezultă de aici un film 1D

Ca să obțină un film 2D normal ei repetă de foarte multe ori trimiterea acestor pulsuri de lumină și schimbă unghiul a două oglinzi situate chiar lângă obiectuvul camerei. În felul acesta se obțin fășii din alte zone ale traseului făcut de lumină. La final camera combină toate filmele 1D pentru a obține un film 2D demn de filmele SF sau chiar mai mult. Nu știu să fi auzit în filmele SF de filmarea luminii în zbor.

Cercetarea a fost realizată de cercetătorii de la MIT, Andreas Velten, Ramesh Raskar și Moungi Bawendi. Scopul central a fost acela de a vedea cum se propagă lumina și cum este abosrbită aceasta în diferite corpuri. Trebuie să recunosc că este prima dată când avem ocazia să vedem „pe viu” cât de fluidă este lumina. Nu răde. Dat fiind că lumina este undă electromagentică se comportă asemeni unui val… mai special 😛

În articolul de pe MIT News se explică, în linii mari, cum s-a realizat experimetul. La fel, pe pagina dedicată acestei cercetări fantastice poți afla tot felul de detalii interesante și să vezi mai multe filme de prezentare. Acesta este unul dintre momentele în care mi-aș fi dorit să fi învățat toată fizica și matematica și s-o visez zi și noapte. Poate nu e prea târziu.

Mai jos ai filmul care explică cum funcționează sistemul. În 10 – 20 de ani vom avea așa ceva în buzunare. Care te pui al o întrecere de filme ultra-mega-slo-mo cu mine? Via [Discovery News].

7 răspunsuri la “Un trilion de cadre pe secundă sau cum tehnologia accelerează timpul”

„500 de senzori ce sunt porniți la distanță de 1/1012 secunde (a trilioana parte dintr-o secundă) unul de altul.” vai de capu` meu.. astea deja is chestii SF :))

offtopic: vezi ca in sidebar titlul la widgetul pt donare e prea lung si nu se vede, scoate : D ca sa incapa pe o linie

Inca sunt in parte sceptic legat de experiment, dar o alta parte spera sa fie total adevarat. Teoretic ideea lor este aplicabila. Practic se pare ca le-a si mers. Oricum, ca sa ajunga la fimul de mai sus au avut ceva post-procesare de facut, mai ales cand vine vorba de imbinarea filmarilor 1D. Welcome to the future.

Mersi fain de sugestia cu sidebar.

Light just got caught with a one trillion frames per second camera | TehGeekTivespune:

[…] us can. Star Trek get ready. We’ve caught the light and we will do more awesome things. Via [Obisnuit.eu]. Related Posts:Awesome privacy monitor and the wonder of polarized glasses […]

[…] vazut in urma cu cateva zile la Manuel Cheta acest filmulet. Si de atunci l-am tot privit, iar si iar, pentru ca eu cand ma uit la el vad cu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.