Categorii
Tehnologie

Curiosity, roverul NASA, va bate dealurile marțiere în august 2012

Am găsit un film interesant pe Open Culture despre misiunea începută de Curiosity, roverul NASA care se va plimba pe Marte prin luna august, anul acesta. Animația este chiar destul de bine realizată și mă bucur că cei de la NASA dau o importanță destul de mare răspândirii informației într-un format cât mai ușor de înțeles, mai ales prin media ușor de digerat.

Curiosity are șsase roți, este de mărimea unui SUV mediu și a fost construit special pentru a analiza Craterul Gale. A fost trimis într-o călătorie de peste 552 de milioane de kilometri pentru a analiza solul. Acolo se speră că roverul va găsi semne de viață microbiană. Acolo drum lung pentru a găsi lucruri incredibil de mici.

Când te gândești câte calcule și ce muncă este în spatele trimiterii unui obiect în spațiu te apucă durerea de cap. De exemplu, ai nevoie de o viteză de peste 11,2 km/s ca să poți părăsi câmpul gravitațional al Pământului(viteză cosmică pe scurt aici). Asta înseamnă că îți trebuie o viteză de 30 de ori ami mare decât cea a unui glonte. Așadar, acum îți poți explica de ce nava cosmică a lui Jules Verne (de la Pământ la Lună) nu ar fi ajuns decât la ceva kilometri distanță de locul de lansare. 😀 Sper că ți-a plăcut animația cu Curiosity.

5 răspunsuri la “Curiosity, roverul NASA, va bate dealurile marțiere în august 2012”

Jucaria nu va cadea direct sustinuta de parasuta vad. Oare pe ce sistem se vor activa propulsoarele alea?
Abia astept rezultatele pt ca zilele trecute urla media ca o echipa de cercetatori ar fi demonstrat deja prin teste facute pe Pamant ca exista viata pe Marte.

Fara caterinca, am inteles ca ar fi studiat ceva meteoriti si ar fi mai facut ceva studii undeva unde e gheata pe tot timpul anului gasind astfel urme microscopice lasate de ceva bacterii.

Da, teoria asta zice de ceva ani buni. Cel mai bine va fi confirmat de un echipaj uman care sa mearga acolo. Cel mai probabil ca vor ajunge acolo, vor confirma sau nu si apoi, acolo isi vor sapa mormantul.

Sa nu uitam ca este prezent de ciarca 7-8 ani un alt robot pe marte si nu a descoperit cine stie ce.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.