Categorii
Online

ACTA sau negarea importanței new media în cultura modernă

ACTA nu este un acord rău prin faptul că vrea să oprească pirateria, ci prin faptul că a fost negociat în secret, este foarte vag și creează premiza adoptării unor legi de-a dreptul abuzive în țările care vor da dovadă de prea mult zel.

Zilele acestea am căutat să înțeleg mai bine ce înseamnă și am citit acordul, am citit explicațiile legate de el și am strâns o serie de materiale pe care le voi publica într-un articol viitor. În acest articol vreau să scriu numai puțin despre motivul din spatele ACTA: frica reprezentanților old media față de internet ca mijloc de răspândire a informației fără control centralizat. Oamenii puternici de la Hollywood nu au acceptat încă faptul că trebuie să se adapteze vremurilor noastre dacă vor să atragă mai mulți consumatori.

PirateBay, pirateria și new media

Toate trei au loc bine determinat împreună. New media este obținerea conținutului oricând, oricunde și pe orice fel de dispozitiv. Princippile new media cer democratizarea creării și distribuirii de conținut. Se aprinde un beculet? Da. Cu cât sunt mai mulți oameni care creează conținut, cu atât Hollywood va pierde mai mult pe termen lung.

În documentarul Steal This Film (2006) vedem de ce Pirate Bay are o susținere așa de mare în Suedia și de ce pirateria online ajută la progresul cultural. „Erezie”, îmi veți sări în cap cu toții, prieteni, familie sau cititori.

Dacă afli că zeci de milioane de oameni vizitează Pirate Bay lunar îți dai seama că hiena hollywoodiană a mirosit sânge. „Potențiali clienți”, au răcnit magnații în timp ce își băgau cu furie furculița în ceva zeci de mii de dolari care le erau serviți la micul dejun. Imaginează-ți dacă Hollywood ar reuși să oblige o parte din acei oameni să cumpere filmele lor câți bani ar face?

Tocmai de aceea au făcut în 2006 presiuni asupra Administrației SUA care, la rândul ei, a făcut presiuni asupra Ministrului Justiției în Suedia. De acolo lanțul slăbiciunilor a dus la abuzuri împotriva Pirate Bay și a ISP-ului care îi susținea. De ce abuzuri? În Suedia nu există lege care să te condamne pentru descărcarea de filme de pe torente, deci tot fac ei acolo este legal din punct de vedere al țării respective.

Un exemplu interesant prin care pirateria a ajutat un autor este cel al lui Paulo Coelho care a afirmat pe blogul lui că „vânzările de cărți sunt în creștere de când cititorii le-au pus pe site-uri P2P”. În articolul Welcome to pirate my books el zice că de la 3000 de exemplare The Alchemist vândute în 1999 a ajuns la peste 12 milioane în 2012 tocmai pentru că oamenii au aflat pentru prima oară de acel volum pe site-urile de piraterie.

Prin 2005 a fost făcut un spot în care Arnie și Jackie Chan de plângeau situația industriei cinematografice și ziceau că pirateria îi duce la faliment. Bunch of bullsh*t. Ai văzut vreun actor să moară de foame sau vreo companie care are legătură cu industria de entertainment să dea faliment? Motivele care se aduc în susținerea ACTA și SOPA (legea aia nu a murit de tot, va reveni) sunt de-a dreptul lipsite de realitățile cotidiene. Dacă blochezi accesul total la Pirate Bay nu vei vedea creșterea vânzărilor la filmele de la Hollywood.

Destui oameni iau de acolo pentru că este free, sau altfel spus, mai accesibil. Dar Hollywood mai are încă de învățat destule despre accesibilitate și preferă în schimb să pompeze milioane de dolari în activități de lobby (mită legală, că altceva nu este aia) prin care să convingă Congresul SUA că trebuie să fie aruncați la închisoare cei care iau filme de pe torente.

Urmărește documentarul Steal This Film și vezi partea cealaltă a situației.

Hollywood se opune mereu new media

Când au apărut casetele audio, casele de discuri din SUA au plâns că li se fură munca. La fel au făcut când au apărut casetele video. La fel și cu DVD-urile. Și de fiecare dată au învățat că trebuie să fie în ton cu tehnologia, să se adapteze și să ofere conținutul și prin aceste noi medii. Și au văzut că este bine. Au avut ceva bani de câștigat de pe urma casetelor și DVD-urilor.

Care este concluzia din asta? Că tu trebuie să fi acolo unde este consumatorul. Că tu trebuie să îi dai conținutul în forma în care o vrea și îi place. ACTA vrea să îi aducă pe marii de la Hollywood acolo unde suntem noi, dar nu pentru a ne oferi filme în formatul în care îl dorim, ci pentru a ne da cu bâta în cap și pentru a transforma o abatere civilă în infracțiune. Bineînțeles ACTA face mai mult caz de cei care folosesc pirateria pentru a scoate bani din asta și este oarecum mai moale cu cei care iau pentru uz personal. Moale în sensul că permite statelor semnatare, dacă vor, să ofere pedepse mai mici, dar nu exclude închisoarea.

În toată tevatura asta Hollywood nu va câștiga mai mulți fani. Dacă va ajunge cuțitul la os vor fi destui oameni care să boicoteze lansările de filme de prin Europa, la fel cum a pățit cel mai mari furnizor de hosting mizerabil, Go Daddy. După ce mulți oameni și-au mutat domeniile de la ei, au știut să nu mai susțină SOPA.

It’s all about the money and the power. Valabil pentru grozavii de la MPAA și RIAA.

Ceea ce ei nu înțeleg și nu pot controla, internetul și, mai precis, liberul transfer de informație oricând, oriunde și oricum, vor să ucidă. Da. Pirateria este pe de-o parte rea și pe de altă parte bună. Este rea pentru că distribuie copii pentru care ar fi trebuit să se plătească și este bună pentru că ne invață un lucru: schimbă modelul de business când vezi că lucrurile scapă de sub controlul tău.

De ce atâția oameni din România au Windows piratat? Săracii de la Microsoft au spus că nu pot oferi softul mai ieftin pentru că ar veni cei din SUA, l-ar cumpăra și l-ar vinde mai ieftin acolo. Nu știu dacă asta e prostie crasă sau inflexibilitate, dar sigur se găsesc metode mai bune prin care să îi oferi românului ceea ce își dorește la un preț rezonabil. (Ocazie cu care mi-am tăiat craca de sub picioare de la orice fel de advertising pe blog de la Microsoft).

Când un salariu minim la noi este pe la 600 de lei, cum crezi că va da omul 1000 de lei pentru un Windows 7? Nu va da. Și îi va fi mai simplu să plătescă pe cineva să i-l instaleze gratuit. Potențialul client a fost pierdut. Microsoft îl poate da în judecată, dar nu se justifică costurile când fac asta poate sute de mii de oameni. Un lucru interesant este că în China nu s-a dus nimeni să se ia de pirateria de acolo. Sau în Iran, unde Guvernul Iranian oferă acces pe baza CNP-ului oricărui iranian la orice fel de soft inventat vreodată.

Așadar, în cazul celor de la Hollywood, mergi și dai cu bâta în cap acelor oameni la care poți ajunge și drintre care sunt unii care plătesc bilete la cinema. Proverbiala situație în care îl bați pe cel care e mai slab ca tine. Mai slab, dar nu singur.

În documentarul Steal This Film II (2007) poți vedea foarte bine de ce metode noi de a răspândi informația au însemnat mereu piraterie pentru cei ce doreau să dețină controlul. Tiparul a fost un pericol real pentru mai marii secolelor al XVI -lea și al XVII-lea tocmai pentru că aduce informația sub nasul oamenilor.

Filmele și muzica nu sunt tocmai informație utilă, dar modul în care sunt distribuite prin servicii P2P a tras deja un semnal de alarmă. Adu-mi frate conținutul aproape de mine și dă-mi-l la un preț accepatbil și vei avea o creștere în vânzări. Dacă oprești acum pirateria nu vei vedea mai mulți bani în buzunar. Scuze, pirateria nu poate fi oprită.

De ce crezi că sevicii care fură în nesimțire, ca vplay.ro, au atât de mare succes? Pentru că fac ce face și Netfilx în SUA. Aduce omului în casă toate filmele la care s-ar uita, pe bani puțini. Dacă industria de entertainment ar face același lucru, ne-ar aduce filmele aici, în România, și nu ai mai vedea alții care fură și fac bani sănătoși în urma pirateriei.

Un alt exemplu interesant este cel al iTunes. Ei au început moda vânzării melodiilor la bucată și au ajutat industria muzicală, nu au blocat-o. Până să apară vânzarea de melodii la bucată pe iTunes ca să iei melodia preferată trebuia să cumperi un întreg album. Și nu îți convenea mereu. Și acum iTunes este lăudat pentru inițiativa asta.

Totuși, când am vrut să cumpăr animația Boudin de pe iTunes, la numai $1.99, am văzut că e valabil numai pentru cei din SUA. Și este o animație excepțională pentru care aș fi dat doi dolari, doar am Paypal. Mă blochezi? Deci înseamnă că merg pe un alt serviciu de hoți, 220.ro și văd acolo Boudin. Gratuit.

Modelele învechite de a face business și inflexibilitatea fac din giganții lumii ăsteia niște prădători fără cap. Pirateria nu va fi oprită niciodată, oricât veți încerca să fortați legi abuzive. În schimb, gândiți o soluție de compromis, care să aducă un beneficiu ambelor părți. Microsoft, dacă ai tăia din funcționalitățile Windows și l-ai da la maxim 200 de lei zău de nu ar cumpăra mai mulți. La fel și cu jocurile video. Dă-mi variante limitate, poate cu mai puține nivele, dar care îmi oferă aceeași expriență, și la un preț accesibil.

Jos ACTA

Pirateria ne-a arătat că legile drepturilor de autor pot fi absurde uneori. De ce zic asta? Răspunsul îl găsești în articolul despre copryright scris de mine cu ceva timp în urmă. Mi se pare foarte ciudat ca o lege care ar fi trebuit să ofere autorului dreptul de a-și câștiga pâinea din creația lui să îi ofere aceluiași autor drepturi asupra acelei creații și la zeci de ani după moartea lui.

Adică și în mormânt tre să pape?! I don’t buy it. Expresie americană, dedicată nimeni altuia decât Hollywood-ului. Acum nu mai ai voie să faci un film cu Albă ca zăpada și cei șapte pitici pentru că Disney deține drepturi de autor. Drepturi de autor pe o poveste care ne aparține nouă, tuturora. De când schimbarea asta ciudată? De când nu ne-am implicat noi în luarea de decizii și au decis alții pentru noi.

Vorbe de final: urmărește acest documentar și informează-te mai mult despre internet. Tehnologia modelează civilizația și e de datoria noastră să înțelegem că informația este petrolul secolului XXI.

15 răspunsuri la “ACTA sau negarea importanței new media în cultura modernă”

Aseara am vazzut zi eu documentarele si sunt foarte interesante – le recomand si eu pentru a fi vizionate.
In legatura cu Windows-ul – din motivele scrise de tine am trecut la Linux – daca era mai ieftine, poate acuma aveam inca Windows, dar asa nu o sa mai folosesc win de loc.

documentarele prezinta numai o aprte mica din ce inseamna lumea ACTA si anti-ACTA 😀

Cel mai important este sa ajung a sa citeasca macar o data actul. Acum este si in limba romana. Nu tocmai usor de ajuns la el.

Foarte bun articolul insa ce ai spus tu se refera doar la 10% din prevederile ACTA, cred ca ai uitat niste amanunte extrem de importante. ACTA nu se refera doar la copyright ci la o monitorizare stricta si la controlul absolut al informatiilor care vin si pleaca din calculatorul tau, asadar intrernet providerul tau va stoca si monitoriza absolut orice fisier, fie ca e audio, text, jpg, movie etc. Toate aceste informatii ajung unde, la cine si in ce scop? E ca si cum mi-ar explica ei, ca vor sa gaseasca niste bunuri care au fost furate dintr-un apartament din Bucuresti si depozitate undeva, iar pentru asta controleaza fiecare apartament si casa din Romania. Ti de pare logic? Mai mult decat atat, ACTA permite inregistrarea unor substante din plante sau semnite de legume iar tu in viitor daca vei vrea sa cultivi usturoi nu vei putea pentru ca a fost inregistrat de nu stiu ce companie iar acea companie te poate da in judecata. GET IT? Trebuie sa vezi dincolo de perdeaua pe care au construit-o prin reglementarea copyrightului.

Si apropos de copyright uite un filmulet prin care o sa vezi ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple si ca nemultumirea vine din cu totul alta parte, ce e la Hollywood e doar praf in ochi.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Z6GZ72SJi5k

George, vezi articolul de dinainte si iti vei da seama ca am discutat in mare si de lucrurile astea. Aici m-am legat strict de pirateria in lumea digitala, pentru ca asta e ce ne doare pe noi, internautii, cel mai mult. Intr-un articol viitor mai scriu inca ceva despre restul lucrurilor din ACTA. ACTA nu prevede express, cel putin in documentul pe care il avem cu totii, cele zise de tine mai sus. Toate cele spuse despre urmarire etc sunt consecinte a ACTA, nu prevederi obligatorii si exprese ale acordului 😀

ACTA sau negarea importanței new media în cultura modernă — Obisnuit.eu | BunDeCitit.rospune:

[…] sau negarea importanței new media în cultura modernă — Obisnuit.eu obisnuit.eu : ACTA nu este un acord rău pentru prin faptul că vrea să oprească pirateria, ci prin faptul […]

Articol bun dar prea mult axat pe probleme celor de la Hollywood 🙂 Cred ca asta e cea mai mica problema. Parerea mea este ca cei ce conduc lumea vor sa stie exact ce facem noi, muritorii de rand, faza cu copyright-ul este doar pretextul. Sunt sigur ca initiatorii legii n-au nici cea mai mica dorinta de a ajuta producatorii de software, si asa putred de bogati 🙂

Eu am ajuns la concluzia ca toata aceasta tevatura cu ACTA este un studiu de piata din partea actualei clase politice. Apararea drepturilor de autor in mediul online este doar praf in ochi pentru cei naivi. Pirateria, dupa cum foarte bine ai exemplificat si tu, este o forma de promovare pana la un punct. Exista in prezent o legislatie in vigoare in baza careea poti sa inchizi un site – ca nu se aplica este o alta problema. Vezi de exemplu site-ul antena1.ro care mai distribuie live online doar propriile emisiuni. Pe ei ii intereseaza sa creeze cadrul legal de supraveghere online, cadru la care pot apela in cazuri speciale – precum revoltele sociale.
Atrag atentia ca forma completa a acestui tratat este tinuta secreta.

„Atrag atentia ca forma completa a acestui tratat este tinuta secreta.”

Perfect adevarat ce zici. Asta e si sentimentul meu. Nu au stat trei ani la negociat ca sa scoata un act care parca etse scris pe genunchi. Sa nu mai zic ca seama ca o haina facuta din diferite petice. Fae salturi de la un unct la altul putin cam prea artificial.

Forma completa este undeva bine pusa.:(

Niiice : http://www.youtube.com/watch?hl=en&v=NzS5rSvZXe8

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.