Categorii
Tehnologie

Tools of the Week # 13 – Chasm’s, Future Proof, Cymru și PCI Database

Aceasta va fi o ediție mai scurtă a Tools of the Week, dar sunt sigur că vei găsi aici utilitare foarte folositoare. ÂAm strâns în ultimele luni peste 40 de linkuri către asemenea site-uri și sper să te bucuri și tu de descoperirile mele.

Chasm’s – imagini cu cele mai uzuale aplicații și device-uri din lume

Chasm’s este un website extraordinar care are pagini web contruite să simuleze setările și designul aplicațiilor sau devicei-urilor cu care te întâlnești zi de zi.

Are 14 secțiuni principale și alte zeci de subsecțiuni care se folosesc de imagini pentru a te conduce în lumea setărilor aplicațiilor respective. Ideea mi se pare genială și merită promovată. Ce îmi place este că lista este ctualizată și prezintă modelele noi. De exemplu, găsești la Securitate AVG 2012 cu setările și imagini ale aplicației la orice pas faci.

Cum sunt colecționar de cărți (digitale, în genere) sau alte materiale utile Chasm are loc fruntaș.

Future Proof – site-ul cu manualele de service ale laptopurilor

Future Proof este un site în genul celui de mai sus cu o colecție impresionantă de manuale de service. Fiecare manual îți prezintă de la BIOS până la modul în care să dezmembrezi un laptop sau cum să faci hardware troubleshooting.

Pe site găsești manuale de la 17 producători de laptopuri. Toate versiunile acestora sunt puse în ordine cu link de download către pdf. Prin vremea în care îmi doream să îmi fac PFA pentru hardware/software troubleshooting site-ul ăsta ar fi fost o mană cerească. Nu se știe când îl voi mai folosi, chiar dacă nu mi-am mai pus în picioare PFA-ul.

TEAM CYMRU – starea serverelor care țin DNS-ul în picioare

DNS – domain name server – este serverul care transformă numele domeniului obisnuit.eu în IP-ul 91.201.77.49. Browserele comunică cu serverele prin seria de cifre care compune IP-ul pentru a localiza un site pe net. Am scris despre importanța DNS-ului cu ceva timp în urmă.

Am aflat de Team Cymru de la emisiunea Security Now, episod 341, unde se discuta de probabilitatea ca Anonymous să îngenuncheze internetul în primăvara asta. Ideea din spatele unui asemenea atac ar fo fost lovirea serverelor DNS principale ale internetului pentru ca acestea să nu mai fie în stare să servească IP unui site și, astfel, oamenii să nu mai poată ajunge nicăieri pe net.

Steve Gison, expert în domeniul securității online, a zis clar și răspicat că un asemenea atac nu ar reuși pentru că există 13 root servere, respectiv 13 IP-uri principale care adăpostesc în total sute de servere DNS. ceea ce înseamnă că trebuie lovite toate acele servere care internetul să pice. În plus, atacatorii trebuie să fie răspândiți pe tot globul pentru a putea ajune la toate cele 13 IP-uri.

Așadar, dacă vei ajunge vreodată să vezi roșu în dreptul tuturor root serverelor din tabelul Cymru, atunci foarte probabil că nu vei fi în stare să vezi nici pagina aia :)) La respectiva pagină mai ai informații și despre serverele ARPA, com, net, org și multe altele.

PCI Database – locul unde poți găsi drivere pentru calculatorul tău

PCI Database te ajută să dai de informații despre o placă pe PCI pentru calculatoarele mai vechi. Îți afișează site-ul fabricantului și de unde poți face rost de drivere. Ca sp afli ce fel de plăci ai în calculator nu este rău să folosești Unknown Devices sau Astra 32.

Există o mulțime de alte programe cu care poți afla componentele din PC, dar cu astra32 mi-am făcut viața ușoară în destule cazuri.

Pe data viitoare când mai scriu despre celelalte utilitare interesante. Care și se pare cel mai util din lista de azi?

Urmărește tagul Tool of the week pentru a fi la curent cu cele mai noi tool-uri de care aflu pe internet. Voi publica la finalul fiecărei săptămâni un articol pe această temă.

3 răspunsuri la “Tools of the Week # 13 – Chasm’s, Future Proof, Cymru și PCI Database”

Cel mai util? Clar PCI Database. Am un coleg care cauta de 3 luni un driver pentru o placa de sunet si nu ii da de cap.

Pai, mai intai sa instaleze astra 32 si de acolo sa caute dupa placa video/audio cu care are probleme. Apoi pe pci database pentru alte info 😀

Se pricepe cam ca mine asa si mai e si un windows milenium in germana pe care nu vrea sa-l inlocuisca. Iti dai seama ce combinatie e acolo, nu? :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.