Categorii
Tehnologie

Neil DeGrasse Tyson despre cel mai uluitor fapt din Univers

Neil DeGrasse Tyson, astrofizician american, vorbește despre Univers într-un mod cu totul și cu totul interesant. Astroficianul, astronautul, astronautica sunt diferite, dar au un lucru comun: cumoașterea mediului extraterestru, sau mai simplu, a Universului.

În filmul de mai sus el pomenește despre un lucru uluitor, dar des trecut cu vederea: există o mică șansă ca unul dintre atomii care au fost creați la Big Bang să fie în unul dintre noi. Faptul că noi suntem un amalgam de elemente care au viață aproape infinită este un lucru ciudat și interesant în același timp.

Un lucru de mirat este acela că eu credeam că în televizoarele cu tub catodic electronii sunt accelerați și apoi distruși la contactul cu stratul de fosfor ca mai apoi să fie generată lumina. Greșit, nicăieri în afară de LHC și găurile negre nu ajung electronii sau protonii să fie descompuși (distruși).

Imaginea de la TV se vede tocmai pentru că electronii sunt încărcați cu energie în timp ce sunt accelerați în tubul catodic și apoi o eliberează sub formă de lumină la contactul cu suprafața interioară a tubului. Sweet.

Cât de mult poate exista un electron fără să de descompună? Aproximativ 4.6×1026 ani. Puțin mai mult decât se crede că va exista Universul însuși. Dar protonul? Undeva pe la 1033 ani. Trebuie să ținem cont că astea sunt calcule teoretice, dar cine a văzut până acum un electron sau proton descompunându-se? Ciudat e că neutronii se descompun în 10 minute dacă nu ajung într-o structură de nucleu care să le confere stabilitate.

Cu alte cuvinte, dragilor, nu fiți neutroni, sau cel puțin nu fiți neutroni singuri 😀 Via [Neatorama].

2 răspunsuri la “Neil DeGrasse Tyson despre cel mai uluitor fapt din Univers”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.