Am pomenit des că ascultând podcasturi poți să te relaxezi și să înveți o sumedenie de lucruri. Aceste fișiere audio transmise prin internet direct în librăria mea de iTunes m-au ajutat în ultimii ani să înțeleg tehnologia și internetul, în special.
O parte dintre emisiuni nu le-am mai ascultat, dar am adăugat altele. E plăcut să vezi că după aproape un an și ceva emisiunile preferate câștigă tot mai mult teren. Când am scris despre podcasturi pentru pasionatii de tehnologie si internet în octombrie 2010 nu mă gândeam că revin cu o altă listă.
Dintre cele pomenite atunci nu mai ascult Mike’s Tech Show, Net@night, TechCrunch Tv, TED Talks. Primesc email săptămânal cu TED iar la TechCrunch e mai mult despre antreprenoriat și nu chiar atât de mult despre ce și cum în partea tehnică a tehnjologiei. Sună ciudat, nu? O parte din vechile podcasturi au rămas. Săptămâna în care reușesc să le ascult pe toate este una plină.
GeekNewsCentral
Todd Cochrane a lucrat ani bui în aviația militară a SUA și are emisiunea Geek News Central deaproape 10 ani. Cu peste 170 000 de ascultători peste tot în lume emisiunea prezintă cele mai interesante știri din lumea tehnologiei în general. Aici poți afla lucruri din domeniul astronautic sau din lumea PC. Notițele emisiunii curpind linkuri către subiectele dezbătute. Întotdeauna este bine să ai linkurile 😀
The Tech Guy
Leo Laporte este un om care a lucrat mai bine de 20 în domeniul emisiunilor despre tehnologie. A apucat să povestească despre calculatoarele din 1970 și este unul dintre primii care s-a bucurat de un Ford MyTouch. În emisiunea aceasta el răspunde întrebărilor publicului legat de configurarea routerului, telefoanele cele mai bune la un anumit preț și orice alte întrebări legate de device-uri ai avea. O parte dintre utilitarele despre care scriu la Tools of the Week le știu de aici!
Internet Marketing for Smart People
Nu e tehnologie, dar merită pomenit. Brian Clark a pus CopyBlogger în picioare în 2006 iar azi este un punct de referință în domeniul marketingului pe internet și al creării de conținut care vinde. Emisiunea ține 30 de minute, dar te învață multe: de la modul în care trebuie să abordezi un guru care să îți fie mentor până la scrierea unui subiect de email. Când stau două minți patru ore să creeze un subiect de email îți dai seama de importanța sfaturilor din emisiune.
PC Perspective
Ryan Shrout discută despre noile tehnologii în lumea PC și despre deciziile pe care le iau giganții din domeniu. În emisiunile lui afli despre care tipuri de plăci video sunt mai bune, la ce să te aștepți de la Intel sau AMD. Overclock, ultrabook, review-uri de plăci de bază și o mulțime de alte subiecte te așteptă. Cum nu mă feresc să dau liniștit 800+ lei pentru o placă video îți dai seama de ce emisiunea este printre preferatele mele.
Podnutz Daily
Steve Cherubino discută despre provocările celor care se ocupă de tech support sau depanări PC. Prezintă tendințe în domeniu și diferite instrumente care le poți folosi pentru a-ți ușura munca. Invitații lui sunt oameni care dețin ateliere de reparații și se confruntă cu o mulțime de situații. Din experiența lor poți învăța și tu. Vei descoperi că atunci când un PC are probelme, cele mai multe bătăi de cap îți dă proprietarul 😀
Security Now
Steve Gibson și Leo Laporte discută despre cele mai intime mecanisme care fac internetul să funcționeze și despre securitatea online. Steve Gibson este cercetător în domeniul securității online și creatorul SpinRite, un utilitar care îți salvează datele de pe hard când nu mai ai nici o șansă. Aici am învățat despre HTTP și SPDY, Protocolul TCP (partea 1, partea 2, partea 3), Browser ID sau B.E.A.S.T. Internetul este incredibil de complex și fașcinant. Merită să urmărești fiecare emisiune în parte.
This Week in Google
Leo Laporte, Gina Trapani și Jeff Jarvis discută despre internet (cloud), ce schimbări mai fac companiile mari din lumea internetului și despre aparteneța la lumea online. Este locul în care am auzit despre userii de internet ca fiind netizeni, cetățeni ai internetului, un concept care transformă utilizatorul de internet dintr-un simplu vizitator de site-uri într-un factor care poate paticipa la deciziile ce se iau despre internet. Voi scrie un articol despre netizeni după ce reușesc să citesc Consent of the networked, de Rebecca MacKinnon. TWiG îți va oferi o altă perspectivă asupra lucrurilor când vei afla de implicațiile deciziilor luate de politicieni sau de companii în legătură cu internetul.
Alte podcasturi
Lista ar fi continuat, dar acestea sunt cele pe care le ascult regulat. Pentru o listă cu podcasturi pe care nu le-am trecut aici citește vehiul articol despre podcasturi de tehnologie.
Cum am zis și în alte ocazii, pun un joc cu mașini și ascult emisiunile mele preferate: invăț și mă relaxez în același timp. Care dintre podcasturile de mai sus ți se pare cel mai interesant? De departe, Security Now și PC Perspective sunt preferatele mele 😀
Un răspuns la “Podcasturi de tehnologie, ediția 2012”
Interesante podcasturi mai ales daca esti pasionat.