Categorii
Știință

Ce se întâmplă dacă bagi mâna în acceleratorul de particule?

Sixty Symbols (canal YouTube) are o colecție destul de mare de filme din lumea șttinței printre care și unul care răspunde la întrebarea: ce s-ar întâmpla dacă mi-aș pune mâna în acceleratorul de particule LHC (pagina Wiki) și aș încerca să prind particulele?

Răspunsul scurt: nu ți-ar fi bine. Acum treaba devine interesantă pentru că există mai multe păreri, dar toate au un punct comun: raza de particule accelerate (protoni) ar trece prin mâna ta și ar lăsa o gaură mai mare de un milimetru în diametru.

Ei bine, nu acela e tot baiul care se poate petrece pentru că protonii sunt însoțiți de electroni și alte particule subatomice care ocupă o rază mult mai mare. După ce știi asta îți vei da seama că nu gaura din mâna ta va fi problema, ci radiația care te va transforma într-un mutant care va trebui vânat și ucis. Sau undeva pe acolo 😀

Dincolo de glume radiația va fi mai dăunătoare decât rana din mână. Caz închis. Acum putem urmări și celelalte filme instructive legate de Large Hadron Collider, bijuteria epocii moderne.

Vedere de ansamblu a LHC

Tunelul în care sunt accelerate particulele nu a fost construit pentru LHC, ci pentru LEP. LEP – Large Electron-Positron se folosea de electroni și pozitroni (frații electronilor din lumea antimateriei) pentr a obșine date din coliziuni. Acesta este plasat la 100 de emtri în pământ și trece pe sub mai multe sate de la nord de Geneva.

În interiorul CMS

CMS are rolul de a descoperi cum functionează legile fizicii la energii foarte înalte. Printre altele experimentul CMS încercă să scoată la iveală bosonii Higgs. Profesorul Ed Copeland povestește din ce este compus CMS și cum funcționează.

ATLAS – unul dintre cele șapte experimente de la LHC

ATLAS este unul dintre cele șapte experiemnte de la LHC: ALICE, ATLAS, CMS, TOTEM, LHCb, LHCf și MoEDAL. rolul experimentului este acela de a descoperi bosonii Higgs, așa-numitele Particule ale lui Dumnezeu, care, pare-se, ar putea explica de ce particulele au masă și cum de gravitația functionează în modul îb care o face.

Așadar: i se zice hadron pentru că folosește protoni în experimente. Protonul face parte din grupul barionilor, care sunt parte a hadronilor. Înțeles?

4 răspunsuri la “Ce se întâmplă dacă bagi mâna în acceleratorul de particule?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.