Categorii
Tehnologie

6 iunie 2012: ziua lansării IPv6 la nivel global

World IPv6 Launch are loc azi, 6 iunie 2012, și este ziua în care Google, Facebook, Yahoo, Bing, Mozilla, NASA, DuckDuckGo, Sony și alte companii mari vor trece la oferirea conținutui site-urilor lor prin protocolul IPv6, urmașul IPv4.

IPv4 este versiunea 4 a protocolului IP, cel care permite comunicarea prin internet a calculatoarelor. Adresele IP cunoscute nouă sunt de forma 192.168.0.1 și fac parte din protocolul IPv4. Dar fiind că folosind acest protocol ai la dispoziție puțin peste 4 miliarde de adrese încă din 1996 s-au pus bazele unui protocol care să ofere 340*10^36 (340 de sextilioane sau 340 de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde – invață de aici să numeri mare) de adrese.

Cu asemenea adrese fiecare pământean poate avea câteva miliarde de adrese la dispoziție. De ce ar fi nevoie de atâtea adrese? Tocmai pentru că în viitorul apropiat mașina de spălat, televizorul, șifonierul, frigiderul, oglinda de la baie și altele din jurul tău vor comunica cu tine prin internet. Cum să facă asta cu IPv4 când s-au ocupat deja toate adresele IP?

De aici aflăm că există și IPv5, dar a fost rezevat pentru Internet Stream Protocol și nu va fi folosit public niciodată. Interesant lucru aflăm că România și Franța sunt fruntașe la adoptarea protocolului IPv6 (6.36% și, respectiv, 4.75%).

Vezi dacă ai IPv6 activat la tine în rețea și cu tool-ul acesta poți verifica dacă site-urile preferate oferă paginile prin noul protocol. Cât de curând va trebui să ne luăm routere capabile să facă legătura prin noul protocol. Vezi aici ce routere sunt numai bune pentru noua epocă.

Adresele IPv6 vor arăta așa:
2001:db8:85a3:8d3:1319:8a2e:370:7348 – 8 grupe de câte patru cifre hexazecimale (acum avem patru grupe de patru cifre zecimale)

Iar dacă vei dori să intri direct pe un site știindu-i adrea IP va trebui să scrii așa:
http://[2001:db8:85a3:8d3:1319:8a2e:370:7348]/

Acele paranteze pătrate vor fi necesare pentru a nu intra în conflict cele două puncte {:} de la http cu punctele de delimitare din cadrul adresei.

Nu trebuie să îți faci probleme dacă nu ai router pe IPv6 pentru o perioadă de acum încolo vei putea accesa site-urile și așa. Așadar, suntem gata să îi invităm și pe extratereștrii să le oferim ceva adrese. Trei la mie, că se poartă. Trecerea la IPv6 nu va ridica probleme nici unui utilizator de net obișnuit, așadar să ne bucurăm de noile adrese 😀

13 răspunsuri la “6 iunie 2012: ziua lansării IPv6 la nivel global”

Stai așa.. adică router-ul meu abia cumpărat (anul trecut în toamnă) nu va mai citi site-urile în viitor?

Să mă scuzi da asta-i o prostie! 😀 Și se trece total al IPv6?Adică se renunță la IPv4?

Da, se renunta la ipv4, dar in timp. De partea ta nu va trebui sa faci nimic. Un timp. 😀

Nu ziceam de vreo conspirație dar deja apăruse treaba cu routerele ”n” acum trebuie să ne mai uităm și după IP când luăm unul 😛

Da, am citit că tranziția se va face lent… și am vertificat azi dimineață niște site-uri dar niciunul nu trecuse la IPv6…deci nu mă îngrijorez. Și oricum, probabil că atunci când dai de un site IPv6 primești pe browser un avertisment… am să schimb tehnologia abia când acel mesaj îmi va spune că am nevoie de alt router.

Și asta însemnă că în scurt timp aruncăm toate stick-urile de net, toate telefoanele actuale? Eu sunt puțin confuz… adică acum mă bucur că încă nu mi-am luat un smartphone, că nu sunt genul care să schimbe telefoanele des și tare m-aș enerva să aflu că nu-l mai pot folosi.

Da, avem acum pachete intregi. Tocmai m-am impiedicat de ao adresa ipv6. Multe in casa asta :))

Atunci daca nu voi avea router IPv4 nu voi pute accesa paginile de la net? Trebuie sa am neaparat un IPv6 sau ma voi putea descurca si cu asta?

Vezi mai sus. Nu trebuie neaparat acum, dar se va pune problema in viitor sa ai router nou. La cat este de ieftin unul nu cred ca va fi problema sa iei router u cu ipv6 😀

[…] — pe care eu îl consider şi elegant şi onorant pentru cel care îl acceptă— pe următorii: Manuel Cheţa; Dana Toader; Petre Dalea; Gabriel Ursan; Bianca Rus; Petru […]

Vezi că înainte erau 4 grupe de cîte două cifre hexazecimale (ca să fii mai corect).

IPv6 ‘conține’ și adresele IPv4. It will be fun, anyway, era timpul. Teoretic, IPv6 ar putea să fie ceva mai rapid, dar e nevoie și de un ‘TCPv6’ ca să avem performanțe reale mai mari 😉

Da, bine zici ca contine. Oricum cele 4 miliarde de adrese palesc in comparatie cu cele din ipv6 :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.