Categorii
Tehnologie

NuVinci – transmisie variabilă continuă sau cum ai un infinit de viteze la bicicletă

NuVinci este denumirea unei transmisii variabile continue (cu planetare) folosite la biciclete de către compania Fallbrook Technologies. Ei au inventat tipul acesta de transmisie pentru bicilete pornind de la schițele lui Lonardo daVinci și au prezentat primul model practic prin 2006.

Mi-a luat ceva timp să îmi dau seama cum funcționează. Câteva scheme m-au lămurit chiar când eram gata să zic că PopSci și Wikipedia mă mint ca niște nerozi. Ideea din spatele trasmisiei este să se folosească de niște bile care să trasmită mișcarea dinspre inelul exterior (cel care este rotit de acțiunea de pedalare) și inelul interior (cel care va pune în mișcare roata tractoare).

Iată două imagini mai jos ca să ne ajute să înțelegem mai bine cum funcționează mecanismul:

Din figura doi se vede că bilele au un ax care trece prin ele și în jurul căruia se rotesc. Prin înclinarea bilelor se obțin raze diferite care vor obliga inelele să se rotească la viteze diferite.

Uitasem: nu mai există conceptul de treaptă de viteză. Între oricare două viteze există (teoretic) o infinitate de viteze. Asta da tehnică, deși este cam vechiuță în concepere. Cam de 500 de ani. Prețurile sunt de cel puțin o mie de dolari o asemenea bicicletă, dar pentru entuziaști ar fi chiar pe plac, nu?

14 răspunsuri la “NuVinci – transmisie variabilă continuă sau cum ai un infinit de viteze la bicicletă”

Da, așa da! Mulțumim și pentru explicații, adică pentru desene, că la prima vedere nu înțelegeam. Când am văzut că de fapt discurile nu sunt discuri, ci un fel de roți de fricțiune cu suprafața activă în interior, am înțeles… Adică e ca roata cu dantură interioară ce se folosește la mecanismele planetare, de aici și denumirea mecanismului ăsta cu role…

De asemenea, și mai important. di desen se observă că rolele nu stau libere ca într-un rulment, ci au un ax care le imprima acea înclinație… Așa se explică!
Foarte fain, într-adevăr! Mulțumim!

1000 euro nu e neaparat mult pentru o bicicleta. Daca e sa mergi la skate park-ul din Centrul Civic, sau la Pietrele lui Solomon, si faci o medie a pretului bicicletelor pe care le au copii, o sa vezi ca bicicleta cu NuVinci e chiar ieftina. Ce mai, cat 3 viitoare biciclete Pegas 🙂

Da, mi-a plăcut iar reclama e super!
M-am întâlnit cu conceptul cu mulţi ani în urmă, (anii ’80) la nişte pompe suedeze concepute pentru lichide cu viscozitate mare (pompe cu dinţi şi variator). Principiul e acelaşi, doar că acolo sunt folosite elemente conice şi discuri cu secţiune trapezoidală. Transmisia este prin curea şi acţionarea este manuală. Îţi dai seama că e destul de interesant să vezi cum a evoluat un concept tehnologic super, după 30 de ani!
Pompele în cauză le-am văzut la muncă, pe vremea când lucram la Viscofil Bucureşti (mătase artificială, din viscoză) şi mi-au rămas în amintire ca ceva cu totul deosebit!
La utilaj, în liceu, învăţasem despre pompele cu roţi dinţate, dar modificarea turaţiei de regim, se făcea clasic, cu variatori cu ax/roată melcată sau alte tipuri de reductoare, bazate pe reostate de putere (modificarea parametrilor curentului electric).
Mulţam, Manuel, chiar e un update tare de tot!
M-am întrebat în timp, ce s-a întâmplat cu clasa variatoarelor continui. Iaca, acuma ştiu! 🙂

@Radu M-am uitat de vreo 5 ori la film si am cautat si alte materiale sa vad cum functioneaza nuvinci. E chiaqr interesant sistemul, desi este cam greu dupa spusele unora.

@Serban Iata inca un om tehnic. Since, nu am iubit deloc lectiile de roti sau rulmenti in facultate :)) Ar fi trebuit sa dau mai multa importanta atunci.

@Cristi Da, sa stii ca la inceput, prin 2007, astea ar fi costat cam la 2-3000 de dolari. Sunt destule bicilete scumpe azi. Depinde de cat de antuziasti sunt oamenii.

[…]  Ideea acestui articol mi-a dat-o Manuel Cheţa prin articolul său despre NuVinci. […]

Sa incepem cu o critica fiindca ti se urca laudele la cap: Interesant sistemul si, daca produsul final se invarte pe la 1000 de coco e un adevarat succes. Totusi, nu reuseam sa proiectez in imaginatie scara dimensiunilor. Dupa forma sistemului de transmisie aveam senzatia ca roata va fi mult mai groasa. Asa ca arunca si tu un link spre o imagine cu produsul final!

Mi-a plăcut tipul de transmisie, este revoluționar, și îmi aduce aminte de tipul transmisiei inventate/proiectate de academicianul/doctorul/rectorul Universității Tehnice a Moldovei ION Bostan – Transmisia Precesională – la fel este interesantă și revoluționară, dar nu pot să spun dacă face parte din transmisiile variabile, de asemenea este utilizată ca aceasta și în transmisia rotației de la turbinele Eoliene – Made in R. Moldova.

Avem si noi cu cine ne mandri, dar trebuie sa ii pormovam mai umlt pe ai nostri 😀

Doi dintr-o lovitură!
Toată viața am fugit de biciclete și tehnologie. Ironia sorții? Sunt dragostea mea! 😀

O bicicletă de 1000€ face toți banii dacă ești „legat de ea”.
Dar raportându-mă la România:
– investiția este foarte mare (salariul mediu pe economie de ~315€, te face să stringi binișor cureua)
-riscul este imens (hoții ar fura și urmele lăsate pe asfalt de asemenea bicicletă!)
-utilitatea este indubitabilă (unde te dai cu bița-n Ro?… Știu răspunsul: în vise!)

Nu stiu daca multi hoti ar sti ce este sitemul asta. Poate ca bicicleta ar arta putin diferit si, daca e tot sa se fure ceva, oricum fura bicileta oricum ar arata. NuVinci totusi e chiar interesanta. Review-ul celor e la popsci este unul pozitiv. Cica se misca bine 😀

Treaba cu hoții e discutabilă. Ei nu fură de proști, or de deștepți ce sunt… ci pentru că asta au în sânge, asta știu să facă… 🙁 Pe românește: n-au niciun Dumnezeu! Ideea e că oricum ar sta lucrurile, ei fac doar rău!
Și dacă e să prinzi un hoț în fapt, și recurgi la autoapărare, legislația face astfel încât din victima jafului să ajungi criminalul hoțului. Oricum… e un talmeș-balmeș de zile mari.
Pâna una-alta să ne clătim ochii cu frumusețile online! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.