Categorii
Știință

Ce miros are spațiul cosmic sau vreo Nebuloasă oarecare?

Vsauce are o serie de filme în care caută răspunsuri la întrebări pe care nu te-ai fi gândit să le pui. E interesant de văzut cât de multă știință merge în studierea căderii pisicilor, lucru ce a dus la crearea sistemelor nonholonomice de direcționare a sateliților artificiali, sau în studierea „greutății” luminii, care este în stare să devieze 1000 de km de la traseu sondele spațiale ce merg spre Marte.

Vsauce asemenea lucruri tratează și te face să te îndoiești de lucrurile pe care le-ai știut ca fiind de la sine înțelese. Nimic mai plăcut pentru tânărul nostru dormic de știință. 😀

În filmul de mai sus aflăm cum miroase un costum de astronaut odată ce a intrat înapoi în Stația Spațială Internațională (miros de carne arsă și de fum de sudură) sau cum ar mirosi Norul de praf din Sagitarius B2 (miros de rom și zmeură).

E de așteptat ca, după ce te împaci cu vidul din spațiu, cu temperaturile aproape de 0 Kelvin și cu radiațiile mortale, să ai de-a face cu un Univers care miroase bine, a dulce. Ba chiar s-au descoperit oarece tipuri de zaharuri la 400 de ani-lumină de noi.

Bineînțeles că Vsauce explică modul în care suntem în stare să mirosim, de ce mirosul ne provoacă amintiri și de ce avem și un termen pentru cei ce nu pot mirosi: anosmie. Viitorul este dulce și miroase interesant!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.