Categorii
Știință

Cum funcționează o baterie cu lămâie?

Cum vine week-endul hai să se distrăm cu un experiment pomenit des: construirea unei baterii dintr-o lămâie, un fir de cupru și un cui zincat. Nu, nu lămâia este cea care generează curentul electric (deplasarea electronilor), ci tocmai combinația cui zincat-fir de cupru.

Sucul din lămâie conține acid citric și joacă rolul unui electrolit. Cuiul zincat se oxidează (pierde electroni) la contactul cu acidul din lămâie, electroni care ajung apoi pe firul de cupru. Așadar, curentul eelctric nu este general de lămâie, ci de reacția acidului din ea cu cele două metale.

Dacă pui în contact cuiul zincat și firul de cupru vei vedea că există un curent mic pentru foarte scurt timp. Mister rezolvat: curentul electric abia așteaptă să ia naștere în cuiul zincat iar un electrolit ca lămâia va facilita acest lucru.

Pentru a afla mai multe despre experimente de știință nu uita să te abonezi la canalul YouTube numit SciShow. Va trebui să fac o lista cu tot felul de canale de YouTube de tehnologie și știință pe care le urmăresc. Sigur îți vor fi de folos.

Po obșerva cum se fac experimente cu baterii la Universitatea „Transilvania” din Brașov chiar în filmul de mai jos:

Via [Presurfer].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.