Categorii
Tehnologie

EGNOS, primul pas al Europei către un sistem GPS global

EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service), este primul pas către crearea unui sistem GPS european complet. Cu trei sateliți situați în orbite geostaționare, ESA a început testele pentru obținerea viitorului sistem GPS global, numit Galileo.

Galileo va avea 30 de sateliți care vor acoperi întreaga lume. Deocamdată Europa nu are un sistem de sateliți GPS propriu care să poată fi utilizat la scară mare așa cum se face azi cu sateliții SUA. Lucrurile se vor schimba în curând.

Galileo este un proiect comun al ESA, al Comisiei Europene și Eurocontrol. Intenția ESA este de a obține o prezicie de 1,5 metri lucru ce va fi de folos navigării pe mare și a dirijării zborurilor în zona europeană și nu numai.

De ce avem nevoie de GPS? Motivul principal: ai direcții exacte pentru traseele pe care le ai de parcurs. Apoi, ai șansa să pui la lucru teoriile relativiste ale lui Einstein. Știai că sateliții trebuie să folosească ceasuri atomice pentru a corecta timpul de la bordul lor? Cum timpul trece mai repede la nivelul sateliților datele de poziție ar fi eronate dacă nu le-am alinia timpului de la nivelul solului.

Un lucru trebuie precizat: un satelit GPS nu îți detectează poziția, ci el doar transmite semnale radio cu poziția sa. Receptorul GPS din mașina ta va folosi semnalele de la cel puțin trei sateliți pentru a determina poziția ta pe Glob. Repet, sateliții GPS doar transmit semnale radio. Localizarea efectivă o face receptorul tău.

Acum să vedem un mic film explicativ:

Felicitări ESA pentru EGNOS. Hai să vedem Galileo în aer (spațiu)!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.