Categorii
Tehnologie

Creionul, tehnologie cu o istorie impresionantă

Creionul nu etse nici pe departe un obiect simplu sau de neglijat. Deși este un obiect des întâlnit, tehnologia din spatele lui este rezultatul colaborării a multor oameni și a diferitelor părți ale industriei: prelucrarea lemnului, activități miniere, logistică, prelucrări chimice și multe altele.

De obicei creioanele pornesc de la nivelul de plăci de lemn de cedru aduse din SUA. În filmul de mai jos vei vedea păci de 180x70x5mm care sunt tăiate în jumătate pe axa grosimii, se pun minele de creion pe o parte și apoi cealată parte a plăcii deasupra. După ce se pune adeziv între cele două plăci acestea sunt ținute sub presiune un timp.

Un aparat curăță excesul de material și se obțin astfel creioanele în forma nefinisată. Urmează vopsirea de trei ori cu o culoare, sunt date cu lac și marcate cu sigla companiei producătoare. La scurt timp creioanele sunt ascuțite automat și li se atașează guma de șters.

Grafitul folosit este extras din minele din China sau Sri Lanka și devine mină de creion după ce este amestecat cu adeziv și copt (la propriu) în cuptoare speciale. După ce face turul planetei ajunge la tine pe masă. Acum ești gata să îi rozi un capăt.

Creioanele sunt și obiectul manifestărilor artistice. Cine ar fi crezut că imaginile de mai jos nu sunt fotografii? Explicația o dă chiar JD Hillberry, unul dintre artiștii recunoscuți în domeniul graficii realiste.

Așadar, așa cum am pomenit de mai multe ori pe Tehnocultura: tehnologia din jurul nostru nu este nici pe departe plictisitoare și merită să petreci timp să o înțelegi.

Via [Adrian Gudus Google+].

2 răspunsuri la “Creionul, tehnologie cu o istorie impresionantă”

Salut! Ma bucur ca postul de pe Google Plus te-a inspirat sa realizezi acest articol interesant despre „banalul” creion 🙂

Lucrurile din jurul nsotru sunt putin mai mult decat banale. Ca le intalnesti la orice pas e un lucru, dar ca sunt complexe ori ca este complicat sa lle faci este un alt lucru. Important este sa apreciem rolul obiectelor din jurul nostru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.