Categorii
Știință

Duminică relaxată cu experimente interesante

În filmul de mai sus Richard Wiseman, creatorul Quirkology, ne prezintă zece experimente prin care îi putem păcăli pe prietenii noștri. Nu toate experimente sunt pe aceeași linie cu articolele publicate aici, dar cred că merită menționate câteva dintre ele.

Primul este legat de paiul de plastic pus pe capacul unei sticle. Trebuie să învârți paiul fără a-l atinge. Misterul este rezolvat ușor dacă te folosești de crearea unei sarcini electrostatice prin frecarea de haina de lână pe care o ai (micile noastre experimente cu liniarele de plastic frecate de păr care atrăgeau bucăți mici de hărtie).

Experimentul cu bănuții într-un pahar plin cu vin funcționează datorită tensiunii superficiale. Există o anumită limită a curburii suprafeței vinului până la care tot poți pune bănuți în pahar. Peste limita aceea forțele care realizează echilibrul în suprafata lichidului nu mai fac față și apare scurgerea vinului din pahar.

Următorul experiment care merită amintit este cel cu un pahar care trebuie susținut de o foaie de hârtie între alte două pahare. După ce faci acele cute în hârtie paharul este ținut în loc fără probleme. Este același sistem folosit la tancuri: înclinarea unei plăci de material duce la crearea unui volum mai mare de material care trebuie parcurs de obuze.

Cu alte cuvinte, dacă pui foaia de hârtie simplu între două pahare greutății (G -forța cu care ne atrage Pământul) nu i se opune prea tare tensiunea internă a foii datorită grosimii mici. Dacă, în schimb, faci acele cute, tensiunea internă a foii este mult mai mare decât G. De fapt, în cazul de față greatutatea este mult mai mică decât tensiunea generată de toate acele cute G << n*2*Fsinα sau G << n*2*F*(h/l), n - fiind numărul de cute, F - tensiunea foii, h - înălțimea cutei, l - jumătate din distanța de la o cută la alta. 2 de la faptul că fiecare cută făcută în hârtie are două laturi (duh). Revenind la tancuri, așa îți dai seama de ce blindajul este înclinat. Se mărește foarte mult forța cu care trebuie lovit pentru a penetra învelișul. Scurt, ca pentru duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.