Categorii
Știință

Are Luna o parte întunecată?

Nu. Luna este luminată pe toate părțile ca orice corp ceresc din Sistemul Solar pentru că se rotește în jurul axei proprii. Atunci, de ce vedem mereu aceeași parte a Lunii îndreptată către noi? Răspunsul este simplu: Luna se rotește în jurul propriei axe într-un timp egal cu rotația ei în jurul Pământului.

Mișcarea de revoluție, adică rotația Lunii în jurul Pământului, este de 27 – 29 de zile și la fel este miscarea de rotație în jurul axei proprii. Ca să înțelegem de ce Luna este luminată pe toate părțile ne putem uita la fazele lunii. De acolo ne dăm seama că Luna, deși ne arată mereu aceeași față, este luminată și pe partea opusă Pământului.

Dacă vrei să vezi alte lucruri ciudate din Sistemul Solar nu trebuie să mergi departe. Studiind perioada de rotație și de revoluție a planetei Mercur (care este, de fapt, destul de rece) vei vedea că un an pe Mercur durează cât 1,5 zile mercuriene. Perioada de revoluție este de 88 zile iar o zi durează 56 de zile pământești. Luna nu mai pare așa de ciudată acum, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.