Categorii
TechArt

Legătura dintre arta modernă și programatori

PBS OFF Book a creat, din nou, un documentar scurt, dar edificator despre importanța programatorilor în proiectele artistice de azi. Programatorii sunt implicați în tot felul de proiecte de țin de techart, ei fiind acei oameni care nu văd cod, ci văd poezie, formă, mișcare, muzică și culoare.

În filmul de mai sus Daniel Shiffman – de la Interactive Telecommunications Program, Keith Butters – de la Barbarian Group și James George și Jonathan Minard – de la RGBDToolkit explică rolul coderilor (programatorilor) în structurarea proiectelor artistice digitale, de la aplicații interactive până la generarea de imagini după anumite reguli.

Exemple de locuri unde coderii și-au pus amprenta sunt: GlitchArt, Câmara Neuronal, AbsOrbit sau X (by Max Hattler).

În filmul de mai sus programarea în scop artistic este denumită codare creativă pentru că nu este realizată pentru a crea aplicații practice, ci pentru a susține o idee printr-o exprimare artistică. Așadar, dragi coderi, acum oamenii au aflat că sunteți și artiști, nu numai oameni care respiră cod la orice oră.

Diferitele proiecte prezentate în filmul de mai sus au fost aranjate de PBS într-o listă online (CSV here). Dacă ți-am deschis aperitul pentru programare sau pentru mai multă cunoaștere în general, atunci pe invit să îți faci cont la Khan Academy, unde înveți despre matematică, știința computerelor sau finanțe, și Codecademy, unde poți învăța Javascript(JQuery), HTML/CSS sau Python. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.