Categorii
Cultura

Ce este timpul standard și ce rol au avut trenurile în institutirea lui

Timpul standard este definit prin faptul că avem același minut și secundă oriune de glob, chiar dacă avem ore diferite la ceasuri. Dincolo de revoluționarea transporturilor, trenurile au avut rolul de a standardiza timpul într-o perioadă în care fiecare oraș avea ora proprie, bazată pe amiaza locală.

Prin secolul al XIX-lea la Brașov putea fi ora 10:11, dar la București putea fi 10: 17, pentru că nu era nevoie de exactitate la minut, mai ales că principalul mod de transport terestru era trăsura. Când trenurile au apărut în joc orașele au fost nevoite să adopte același timp standard. Era ciudat ca trenul să plece la ora 12:00 dintr-un oraș, să meargă 30 de minute (cu 60km/h) iar apoi să ajungă la 12:25 la destinația aflată la 30 de kilometri distanță..

În Marea Britanie anul 1840 a reprezentat anul în care s-a adoptat timpul standard iar prin 1883 a fost adoptat și în SUA. Prin aceeași perioadă s-a hotărât delimitarea timpului pe fusuri orare de 15 grade, fiecare fus orar reprezentând o anumită oră în plus sau în minus în funcție de GMT – Greenwich Mean Time (standardizat prin 1855). Curios lucru, în China este mereu aceeași oră, deși se întinde pe 6 fusuri orare.

Un răspuns la “Ce este timpul standard și ce rol au avut trenurile în institutirea lui”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.