Categorii
Cultura

Seaborgiu sau cum primesc oamenii de știință recunoaștere pentru munca lor

Searborgiu este elementul chimic care a fost denumit după Glenn T. Seaborg în 1997, cu doi ani înainte de moartea sa. Este un element artificial, dintre metalele de tranziție și are numărul atomic 106.

Elementul a fost creat prin bombardarea unor atomi de californiu cu ioni de oxigen în 1974, în cadrul unor experimente în acceleratorul Super HILAC al Laboratorului Lawrence Berkeley, din SUA. Elementul este radioactiv și instabil, mult mai greu decât plumbul și ar avea temperatura de topire mai mare decât tungstenul, folosit azi (încă) la becurile incandeșcente.

Glenn T. Seaborg a spus că este o onoare mai mare să ai un element chimic denumit după tine decât să primești un premiu Nobel. După câte se pare a avut dreptate, pentru că e greu să știi cine a luat premiul Nobel in 1957, dar mereu te vei întreba de ce un anumit element chimic a fost demunit într-un fel anume. Consider corectă decizia și este mereu fașcinant să afli despre munca oamenilor de știință și, mai ales, să vezi că ei primesc recunoaștere pentru ceea ce fac.

Oamenii de știință nu sunt niște persoane care se închid în laboratoare și evită contactul cu ceilalți. Un asemenea om remarcabil as putea trece pe lângă tine și ai zice că este ca oricare alt trecător. Citește puțin despre oamenii de știință, care sunt oameni simpli, dar cu viziune.

Pentru cine este pasionat de chimie sau vrea să aibă Tabelul Periodic al Elementelor cât mai aproape am un sfat: întră pe acest link, instalează extensia de Chrome și vei putea vedea Tabelul când deschizi un tab nou. Nimic mai simplu. Searborgiu e în grupa VI B.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.