Categorii
Tehnologie

Minune tehnologică: film stop-motion în care se manipulează atomi


Scriam despre microscoapele cu scanare prin efect de tunel în articolele despre NanoDay Munchen sau despre tranzistoarele de mărimea unui atom, dar nu mă gândeam că va veni ziua în care se va face un film stop-motion cu manipularea atomilor.

IBM, care, în 2012, a creat un suport de memorie de mărimea a 12 atomi, vrea să obțină plăci de memorie cu mult peste tot ceea ce există azi și sunt pe drumul cel bun. Dacă reușesc să stocheze un bit pe un atom, atunci toate filmele care au fost create vreodată vor încăpea pe telefonul nostru.

Și sunt sigur că se va ajunge acolo. În filmul de mai sus poți vedea cum microscopul cu efect de tunel, instrument prin care se pot vizualiza și manipula atomi, este folosit pentru a muta mii de atomi în scopul obținerii uni film stop-motion. Instrumentul poate fi privit ca fiind un ac ce se folosește de magnetism pentru a muta atomii dintr-o parte în alta. Totul se face la temperaturi mai mici -260 de grade Celsius.

Din ce vedem deja, pespectivele sunt mari. Ba chiar îndrăznesc să zic că creatorii Star Trek nici nu au imaginat asemenea posibilități.

Filmul este deja deținătorul recodului de Cel mai mic film din lume, pentru că imaginile pe care le vedem sunt mărite de 100 de milioane de ori. După cum știi, atomii sunt foarte mici. Atât de mici încât încap 400 de atomi de fosfor în tranzistorul de 22 nano de la Ivy Bridge (Intel).

Mai jos vedem cum s-a creat filmul „A boy and his atom (Un băiat și atomul său)”. Printre nanofizicienii care au participat la crearea acestui film se află și românca Ileana Rau, care face studii post-dosctorale la Laboratorul de Cercetări de la IBM Amaden.

Având posibilitatea să manipulăm atomii și de a stoca informația pe suporți atât de mici, nu pot spune decât că IBM este printre companiile ce a pus bazele unei lumi în care viteza de procesare și necesitățile de stocare a datelor sunt lucruri cu care nu trebuie să ne pierdem timpul.

Imaginează-ți o lume în care tu ai un microchip implantat undeva la nivelul craniului și ai stocată acolo toată viața ta, de la 18 ani până la final, cu absolut tot ce ai văzut în timpul acela. Plus că vei putea accesa totul în timp real și le vei vedea direct pe irisul tău. Dar acesta este subiect de alt articol. 😀

Via [TGT].

Un răspuns la “Minune tehnologică: film stop-motion în care se manipulează atomi”

Brașoveni, IBM vă vrea. Participați la Open Doors Marathon, pe 25 iulie 2013spune:

[…] are birouri în București și în Brașov și sunt aceia care au făcut cel mai mic film din lume, film în care au manipulat atomii pentru a obține un efectul mișcărilor. IBM vrea să creeze […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.