Categorii
Știință Tehnologie

Cât de departe ajung gloanțele când faci trageri în apă?


Cu muniție standard gloanțele abia dacă ajung la 2 metri distanță. Dacă ai vreodată ghinionul să fii urmărit de cineva cu armă și ești lângă un lac, o scufundare sănătoasă te va scăpa de gloanțe.

De ce nu ajung mai departe? Sunt trei motive principale: materialul din care sunt create gloanțele, faptul că gloanțele trec brusc prin medii de densități diferite și apoi forma gloanțelor.

Majoritatea gloanțelor sunt din cupru/plumb (din plumb, îmbrăcate în cămasă de cupru), un material care se deformează ușor, și au o viteză între 200- 340 m/s atunci când au loc tragerile. Având o asemenea viteză, la contactul cu apa, care are o densitate de o mie de ori mai mare (1g/cm^3) decât aerul, gloanțele sunt supuse unor forțe de compresie foarte mari, forțe ce duc la deformarea gloanțelor și la încetinirea lor.

Chiar și gloanțele din fier sunt oprite până în distanțe de doi metri. Dacă folosești un AK-47 ajungi la același rezultat.

Există și muniție specială care se folosește de principiul supercavitației pentru a-și menține traiectoria și a străbate între 5 și 50 de metri sub apă. Vezi aici detalii. Acele gloanțe au o formă specială, care le permite să creeze un gol de apă înaintea lor pentru a străbate distanțe mult mai mari decât gloanțele clasice.

Via Gizmodo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.