Categorii
Știință

Imaginea ta din oglindă rămâne la aceleași dimensiuni oricât de departe ai fi


Michael, de la Vsauce, și-a pus întrebarea: dacă te uiți în oglindă, ce vezi? Dar dacă ești într-o oglindă sferică? Dar dacă te îndepărtezi, oare cum vezi imaginea ta? Răspunsurile lui sunt interesante și cred că asemenea întrebări ne-am pus cu toții.

Dacă ai avea o lanternă într-o oglindă sferică și ai opri lanterna, lumina ar fi reflectată la infinit de către oglindă? Răspunsul este nu. Asta pentru că lumina este absorbită de către oglindă și de către tine. Nu există nici un material care să reflecte lumina 100%. O parte din lumină va fi mereu absorbită de oglindă.

Interesant: noi vedem în oglindă imaginea noastră răsucită de la stânga la dreapta. Dacă ne uităm într-o oglindă de formă cilindrică, atunci ne vedem exact așa cum suntem în realitate, fără nici un fel de oglindire.

Reflexia ta în oglindă este mereu de aceeași mărime, adică aproape jumătate din mărimea ta naturală. La orice distanță ai fi de oglindă, imaginea ta în acea oglindă va fi de aceeași mărime, pentru că unghiul făcut de lumină pentru a-ți arăta imaginea ta este mereu același.

Știința și universul din jurul nostru sunt lucruri ciudate, nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.