Categorii
Știință Tehnologie

Cele 3 mari descoperiri ale Stației Spațiale Internaționale + bonus TGF

Hank Green ne vorbește despre cele 3 mari descoperiri făcute de Stația Spațială Internațională: particule ce ar putea confirma existența materiei întunecate (dark matter), efectele unei șederi de durată în spațiul cosmic și tratamente mai bune pentru cancer.

Stația, ce are prescurtarea ISS în engleză, a costat între 140 – 160 de miliarde de dolari și este în funcțiune de mai bine de 15 ani. Pentru dimensiunile de 108 x 72 m este cel mai mare satelit articifial construit vreodată iar 16 țări au lucrat timp de 13 ani la construcția ei.

Revenind la descoperiri, materia întunecată este dificil de detectat pentru că nu este compusă din protoni sau neutroni și nici nu interacționează cu lumina (ori cu restul spectrului radiației electromagnetice). Instrumentele de pe ISS au detectat mai mulți pozitroni decât electroni, pozitroni care sunt generați peste tot în jurul nostru. Se crede că ei sunt rezultatul coliziunilor dintre particulele de materie întunecată.

A doua descoperire ține de efectele ce le are o ședere îndelungată a omului în spațiul cosmic și în stare de imponderabilitate. Cei care stau mult pe ISS ajung să aibă o densitate mai mică în oase, le scade masa musculară iar vederea are de suferit pentru că fluidele din zona craniană presează ochiul. Din fericire ochii își revin dupa revenirea pe Pământ.

A 3-a descoperire ține de studiile de oncologice, adică cele legate de cancer. Cercetătorii de pe ISS au descoperit că microîncapsularea, metoda prin care se folosesc capsule sferice mici umplute cu medicament inserate numai în zona canceroasă, are efecte mult mai bune ca alte metode, tocmai pentru că în zona cu gravitație mică aceste capsule stăteau grupate și nu se dispersau pe cum se întâmplă pe Pământ. Acest lucru a dus la crearea unor brevete pentru tratamente de oncologie mult mai moderne.

Bonus: ISS va face cercetări legate de emisiile ciudate ce au loc atunci când se formează nori de furtună. Se pare că antimaterie (antiprotoni și pozitroni) este creată chiar deasupra zonelor de unde apar fulgerele.

Deasupra norilor se formează jeturi verticale roșii sau albastre, care, pe lângă antimaterie, emit și radiații gamma în ceea ce se numește în engleză Terrestrial Gamma-Ray flashes (Fulgerări de Radiații Gamma Terestre – TGF). Se consideră că radiația gamma este creată numai în explozii de stele și este o mirare mare că acestea au fost descoperite în atmosfera terestră, în preajma fulgerelor. Testele viitoare vor elucida misterul.

Un răspuns la “Cele 3 mari descoperiri ale Stației Spațiale Internaționale + bonus TGF”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.