Categorii
Știință

Totul despre evoluție – Evoluția nu este pe cum ți-o arată media – TV, ziare, publicații online


Am mai avut un articol pe tema aceasta de curând în care scriam că evoluția omului nu este pe cum ne-o imaginăm mulți dintre noi: nu este o transformare de la o formă „inferioară” la una „superioară”, ci este o cale în zig-zag prin care în specie mai rămân doar indivizii care au genele sau mutațiile predominante, mutații apărute, în parte, și ca adaptare la mediul în care trăiesc acei indivizi.

Aceasta înseamnă că omul de peste 1000 de ani ar putea avea un IQ mai mic, dar va putea ridica câteva sute de kilograme fără să transpire. E greu de imaginat o așa perspectivă, nu? În orice caz evoluția nu funcționează în mod liniar iar imaginea cu care suntem cu toții obișnuiți, cea în care omul evoluează de la maimuță la Homo sapiens, este denaturată de media:
evolutia-omului-nu-este-liniara-imagine-falsa

Imaginea originală arată calea în zig-zag a evoluției omului, dar și faptul că diferite specii de oameni ar fi putut fi contemporane cu cele „inferioare”. Imaginea de mai jos a apărut în anul 1965 în cartea Early Man, scrisă de Francis Clark Howell:
evolutia-omului-nu-e-liniara-imagine-originala

Pe Wikipedia putem vedea „Marșul progresului” prezentat în media este total diferit față de ceea ce s-a petrecut de-a lungul timpului.

Află alte detalii despre evoluție din acest film:

Mai mult, din articolul despre evoluție și ADN aflăm că mutațiile ce apar de-a lungul timpului sunt aleatorii, ba chiar s-ar putea să fie inutile în anumite cazuri (vezi ochii albaștrii la oameni). Specia evoluează într-o anumită direcție când una dintre mutații devine predominantă și transmisă celorlalți indivizi.

Află despre inmportanța ADN-ului în evoluția omului (wiki) din filmul de mai jos:

Tot legat de ADN, se pare că amibele au mai mult material genetic decât un om. Mai multe pe Nautil.us.

Mai bine, ADN-ul mitocondrial poate fi folosit pentru a afla istoricul genetic al speciilor. Cool:

Citește și:
Intelligent Design vs Teoria Evoluției (1)
Intelligent Design vs Teoria Evoluției (2)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.