Categorii
Știință

Suntem mai mult viruși și bacterii decât oameni

În lista cu 30 de filme educative s-a strecutat și filmul de mai sus de unde aflăm că microbiomul, totalitatea microorganismelor care trăiesc în sombioză cu noi, are mult mai multe celule decât există în corpul uman.

Trebuie să știi că 100 de mii de miliarde de bacterii sunt în tine în acest moment. Omul e compus din 10 mii de miliarde de celule. Adică are de 10 ori mai puține celule decât bacterii.

E drept, toate bacteriile din noi fac maxim 3% din greutatea noastră totală, dar vitaminele B sau K nu pot fi generate de corpul nostru, asftel că avem nevoie de bacterii să ne ajute. Om pur nu există. Bacteriile din noi sunt prietenii noștri și trebuie să le tratăm cu respect. Acestea au dimensiuni de 100 de ori mai mici decât celulele noastre iar virușii sunt cam de 100 de ori mai mici decât bacteriile.

UPDATE 05 iunie 2016: Un nou studiu arată că există un raport de 3 la 1, nu de 10 la 1 iar cantitatea de bacterii este de numai 0,2% din greautatea corpului, nu 3%. Studiu Nature.

Așadar, când auzi de medicamente care sunt gata să distrugă toate bacteriile din corpul tău, sau flora interstinală, mai bine vorbește cu medicul inainte de a te distruge pe tine însuți.

Fără bacteriile din noi, care să ne ajute în sintetizarea anumitor substanțe importante pentru corp, noi am muri. Microbii și bacteriile ne țin în viață.

Mai trebuie să amintim de viruși, care sunt la limita de jos a ceea ce putem numi viață, dar pot fi extrem de nocivi. Noi ne-am dezvoltat și am crescut fiind obișnuiți să luptăm cu o parte din viruși.

Iată ce pot face ei:

Dar știai un lucru? Există aproximativ 100 000 de elemente în genomul uman a căror origine o poți găsi într-un virus antic și de demult. Acele elemente fac 8% din codul nostru genetic și este cod genetic lăsat în urmă de virușii cu care s-au întâlnit oamenii de-a lungul sutelor de mii de ani. Doar 1.2% din codul nostru genetic este conținut de gene care au rolul de a genera proteine. Într-un fel, noi suntem mai mult viruși decât suntem oameni.

Află mai multe despre omul, mai mult virus decât om, de la Daily Galaxy, în articolul Planeta Virus.

Interesant să afli că tu ești parte atât de intimă cu natura și cu planeta. Mai interesant să afli că tu ești minoritar în corpul tău. Vezi altfel lumea, nu?

Un lucru de care am aflat mai curând este acela că avem de la viruși proteinele sincitină și EFF-1, proteine care permit celulelor să se unească în grupuri mari și să creeze organe, cum sunt mușchii sau pielea. Cu alte cuvinte, fără viruși nu am fi evoluat în organismele complexe de acum. Acele proteine permit virușilor să rupă membrana celulelor, motiv pentru care acele proteine sunt bune și pentru distrugerea membranelor celulelor care sunt în interiorul unui grup de celule.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.