Categorii
Știință Tehnologie

Treburi mirositoare: ce sunt eructația și flatulența și ce ne facem cu gunoaiele lumii?


Eructația este termenul medical pentru râgâit iar flatulența este termenul pentru gazele intestinale (popular: bășini). Printre cauzele ambelor situații se află înghițirea de aer, astfel că eructația reprezintă eliminarea zgomotoasă pe gură a aerului conținut în stomac iar flatulența este eliminarea zgomotoasă a gazelor intestinale generate de fermentarea alimentelor nedigerate în colon (intestinul gros).

Cum poți evita ambele fenomene? Eructația: evită consumul de băuturi carbogazoase, bea apa fără grabă, nu mesteca gumă și nu fuma. Flatulența: evită fasolea, ceapa, pâinea, varza, mănâncă liniștit, nu în grabă și fă o mică plimbare după masă. Sfaturi de aici.

Continuăm studiul treburilor mirositoare uitându-ne la situația gunoaielor din lume, la un mic istoric și ce se face azi pentru a micșora cantitatea de gunoaie ce o generăm. O perioadă bună gunoaiele se țineau chiar lângă case sau cetăți, dar s-a stabilit, cu timpul, că este mai bine să fie puse în gropi speciale.

În destule cazuri gunoiul poate fi ars pentru a obține un nou combustibil iar resturile organize pot genera metan, numai bun de folosit în domeniul energiei. Află mai multe din filmul de mai jos:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.