Categorii
Știință Tehnologie

ESO despre evoluția telescoapelor optice în astronomie

ESO, adică Observatorul European din Emisfera Sudică, organizație de nivel mondial, pregătește următoarea generație de telescoape optice foarte mari: cele care folosesc segmente hexagonale și care au diametre de peste 30 de metri.

Odată cu crearea oglindei flexibile a NTT, ESO a pus bazele unei tehnologii care a revoluționat lumea observatoarelor optice. NTT, și mai apoi VLT, folosesc oglinzi care au diametre între 3,6 și 8,2 metri care se pot remodela la nivel de micrometru cu ajutorul unor picioare manipulate de computere. Fiecare asemenea oglindă este susținută de o serie de picioare mobile controlate foarte precis de computere într-un sistem numit adaptive optics ori optică adaptivă.

Odată ce au pus la punct sistemul de adaptive optics la VLT ESO s-a orientat către extinderea conceptului și a luat naștere E-ELT, un viitor telescop optic cu diametrul de 36 de metri, cel mai mare telescop care va exista in această decadă și viitoare. Telescopul costă mai bine de 1 miliard de dolari, dar va aduce beneficii enorme întregii comunități științifice.

Felicitări, ESO, pentru munca depusă!

Un răspuns la “ESO despre evoluția telescoapelor optice în astronomie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.