Categorii
Știință

Pacientul ZERO: unde a apărut HIV/SIDA pentru prima dată?


Radiolab a publicat un documetar audio care ne trimite prin istoria virusului HIV, cel care generează boala numită SIDA. Prin 1981 s-a descoperit o boală ciudată în SUA, boală care afecta comunitățile de homosexuali și cele ale dependenților de heroină, iar prin 1983 boala era denumită SIDA. Prin 1986 s-a constatat că boala este generată de un virus diferit de tot ce se știa până atunci. Virusul a primit numele HIV, human immunodeficiency virus, virusul imunodeficienței umane.

După multe cercetări la nivel de populație și la nivel genetic, s-a descoperit că virusul intrase în SUA prin anul 1966, venind dinspre Africa de Vest, mai precis Camerun și zona Kinshasha, din Republica Democrată Congo, trecând prin Haiti.

Mutațiile genetice suferite de virus în corpul uman se petrec într-un mod predictibil iar oamenii de știință au putut găsi astfel o posibilă origine a pacientului zero, primul om care a avut virusul HIV, tocmai prin anul 1908. Atunci, la fel ca și acum, vânători bantu, aborigeni din zona Africii de Vest, vânau cimpanzei pentru a se hrăni și așa a trecut virusul de la ei la oameni.

Prin anul 2006, s-a descoperit că virusul HIV are ca origine doar un anumit grup de cimpanzei, localizați în mod specific între râurile Boumba, Ngoko și Shamga (Kadei), din zona de SE Camerun și NE Congo. Maimuțele și cimpanzeii din zona Camerunului și a Congo sunt purtători ai unui virus numit SIV – simian immunodeficiency virus, adică virusul imunodeficienței simiane. SIV este precursorul HIV, insă este relativ ușor distrus de către corpul nostru în timp de câteva săptămâni.

Se presupune că SIV a ajuns în pacientul zero prin contact direct cu sângele vânătorului care s-a tăiat în timp ce secționa maimuța. Ei bine, și astăzi sunt destui oameni de-ai zonei care sunt infectați cu SIV iar în unii SIV se dezvoltă în HIV.

Trecerea de la pacientul zero la alți oameni s-a întâmplat pe cale sexuală, mai ales că prin anul 1928 Kinshasha, nu foarte departe de zona zero, era o zonă binecunoscută pentru prostituție.

Mai mult, mergând pe cale genetică, virusul SIV din cimpanzeul ce a infectat pacientul zero pare a avea origini nu mai departe de 1 milion de ani, în cimpanzeul zero, care avea SIV format dintr-o combinație a altor doi viruși de la maimnuțele Cercocebus torquatus ( engl Red-capped mangabey) și Cercopithecus nictitans ( engl. Greater spot-nosed guenon). Cimpanzeul a ajuns să fie infectat cu cei doi viruși după ce acesta a mâncat maimuțe din speciile pomenite mai sus. Da, cimpanzeii mănâncă alte maimuțe.

De acolo și până la dezvoltarea SIV în cimpanzei într-așa măsură încât să poată infecta și oamenii a trecut mult timp, dar a fost suficient ca după anii 80 să ajungă în SUA și apoi în multe alte locuri din lume.

Find unul dintre cei mai dificili viruși de învins, abia recent s-au descoperit remedii complete în cazuri rare. De curând un copil a fost vindecat de HIV, dar tratamentul a fost aplicat înainte ca el să aibă vârsta de 2 ani.

Rezultatul infecțiilor cu HIV? 36 de milioane de oameni au murit în ultimele decenii.

Sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.